Donald Trump afirmă că "ambele părţi" sunt de vină pentru violenţele de la Charlottesville

Publicat: Miercuri, 16 August 2017 08:27 // Actualizat: Miercuri, 16 August 2017 08:27 // Sursa: romaniatv.net

Donald Trump a provocat un nou val de indignare marţi, afirmând că responsabilitatea pentru violenţele care au afectat Charlottesville este “de ambele părţi”, adică şi de partea militanţilor care susţin supremaţia rasei albe, care şi-au dat întâlnire în orăşelul din Virginia, dar şi de partea contramanifestanţilor, relatează AFP, preluată de News.ro.

Foto: http://elitedaily.com

Declaraţiile sale vehemente, făcute în cursul unei conferinţe de presă haotice la Trump Tower, din New York, contrastează cu declaraţia solemnă de luni, de la Casa Albă, în cursul căreia a denunţat, citind de pe prompter, “violenţele rasiste” inacceptabile.

O femeie de 32 de ani a fost ucisă la Charlottesville, când un neonazist de 20 de ani, James Fields, a lovit intenţionat contramanifestanţii cu vehiculul său.

În picioare, în faţa uşilor aurite ale liftului din turnul său din Manhattan, preşedintele american, din ce în ce mai criticat în propria sa tabără, a început prin a afirma că prima sa declaraţie, făcută sâmbătă, care a fost evazivă, este explicabilă prin faptul că nu deţinea suficiente informaţii.

„Evenimentele abia avuseseră loc”, a spus el pentru a justifica reacţia sa vagă.

Însă, în faţa întrebărilor la foc automat ale reporterilor, Trump şi-a justificat ulterior prima abordare. “Cred că ambele părţi au greşit”, a spus el. Lângă el, fostul general al Puşcaşilor Marini John Kelly, noul secretar general al Casei Albe, a rămas imobil pe parcursul acestei lungi tirade.

“Am privit foarte îndeaproape, mult mai îndeaproape decât majoritatea oamenilor. Erau un grup, de o parte, care era agresiv. Şi era un grup de cealaltă parte care era, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună acest lucru”, a atras el atenţia.

„Ce este de spus despre Stânga Alternativă care a atacat Dreapta Alternativă, cum îi spuneţi voi? Nu au şi ei o parte din responsabilitate?”, a întrebat liderul de la Casa Albă.

„Am condamnat neonaziştii. Dar nu toţi oamenii care erau acolo erau neonazişti sau susţinători ai supremaţiei rasei albe, departe de acest lucru. Erau oameni de bine de ambele părţi”, a insistat Trump.

Declaraţiile preşedintelui au fost salutate de David Duke, fostul lider al Ku Klux, Klan, care a fost prezent la Charlottesville.

„Mulţumesc domnule preşedinte Trump pentru onestitatea şi curajul vostru”, a scris el pe Twitter, mulţumindu-i pentru că “a spus adevărul” şi a denunţat “teroriştii de stângs”.

Însă declaraţiile preşedintelui au provocat şi un val de reacţii indignate atât pe scena politică, cât şi în alte cercuri.

“Ura rasială a existat întotdeauna în America. Ştim acest lucru, însă Donald Trump a readus-o la modă”, a spus baschetbalistul LeBron James.

“Lideri din toate taberele, din toată ţara, au denunţat aceste persoane şi acţiunile lor în termeni clari, fără ezitare. Poporul american are nevoie ca preşedintele să facă acelaşi lucru şi au nevoie de acest lucru acum”, a scris guvernatorul democrat de Virginia, Terry McAuliffe, într-un comunicat.

“Trebuie să fie clar. (Ideea – n.r.) supremaţiei rasei albe este repulsivă (…). Nu poate să existe nicio ambiguitate morală”, a insistat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, într-un comunicat. 

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Charlottesville Donald Trump rasism violente charlottesville
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 aug 10:38
Răspunde | Votează email 0 email
mustata
Presedintele SUA ne da o lectie de democratie si noi nu intelegem.Pentru mine este clar ca SUA cu un astfel de lider este departe de standardul minim de democratie....sa nu mai dea lectii de democratie pentu altii, sa-si vada de curtea lor.Ar trebui sa cunoastem mai bine democratiile din ELVETIA,SUEDIA,NORVEGIA,GERMANIA si am vedea ca sant cu mult avansate, comparativ cu SUA.
1
EUR
4.6686
RON
24 Jun
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H