Donald Trump analizează opţiuni militare ca reacţie la atacul chimic din Siria

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, analizează opţiunile de reacţie la atacul chimic din Siria, pe care îl atribuie regimului Bashar al-Assad, printre măsurile luate în considerare fiind cea a unor atacuri punctuale asupra unor obiective militare siriene, afirmă surse politice citate de CNN.

RomaniaTV.net
06 apr. 2017, 18:40
Donald Trump analizează opţiuni militare ca reacţie la atacul chimic din Siria

Donald Trump le-a spus joi unor membri ai Congresului că analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Siria ca reacţie la atacul chimic, au declarat surse din cadrul Administraţiei de la Washington citate de CNN.

Conform oficialilor citaţi, preşedintele nu a luat încă nicio decizie, dar va discuta posibilităţile cu secretarul american al Apărării, James Mattis. La rândul său, Pentagonul ar fi prezentat opţiuni de atacare a presupusului arsenal chimic al Siriei, deşi nu este clar dacă regimul de la Damasc mai are capacităţi militare neconvenţionale.

Donald Trump a afirmat miercuri că, în opinia lui, regimul Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic „groaznic” din Siria, avertizând că astfel de acte „odioase” nu vor fi tolerate. „Acest atac groaznic a vizat femei, copii mici şi chiar bebeluşi frumoşi”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă alături de regele Abdullah al Iordaniei. „Din punctul meu de vedere, acest atac a depăşit o serie de limite. Astfel de acţiuni odioase ale regimului Assad nu vor fi tolerate”, a spus Donald Trump, citat de cotidianul USA Today.

Această abordare îl plasează pe Donald Trump într-un posibil conflict cu Rusia, care susţine Administraţia de la Damasc. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnalat joi că orice atribuire a atacului chimic regimului sirian este „inacceptabilă” înainte de finalizarea unei anchete internaţionale independente.

Administraţia Donald Trump a sugerat că ar putea recurge la acţiuni militare unilaterale în Siria, în cazul în care Naţiunile Unite nu vor reacţiona după atacul chimic pe care Washingtonul îl atribuie regimului Bashar al-Assad, situaţia riscând să genereze o criză de amploare cu Rusia.

Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria şi Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenţii susţinuţi de Occident.

Administraţia Bashar al-Assad a negat orice utilizare a armelor chimice. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câţiva ani, la solicitarea Occidentului şi sub monitorizarea inspectorilor internaţionali.