Donald Trump cere extinderea misiunii de instruire a trupelor NATO din Irak

SUA reiau presiunea asupra aliaţilor lor europeni din NATO pentru a stabili o misiune de instruire şi consiliere pe termen lung în Irak, au afirmat mai mulţi diplomaţi, readucând în atenţie un subiect care provoacă disensiuni în cadrul alianţei, relatează joi Reuters.

08 feb. 2018, 11:51
Donald Trump cere extinderea misiunii de instruire a trupelor NATO din Irak

Ministrul Apărării american, Jim Mattis, a trimis o scrisoare la cartierul general al NATO, în ianuarie, cerând o misiune oficială a NATO în Irak cu o comandă semipermanentă sau permanentă pentru a pregăti forţe irakiene, au afirmat cinci înalţi diplomaţi ai NATO.

După un război de trei ani cu Statul Islamic, Washingtonul doreşte să se asigure că militanţii nu reapar. Cu toate că NATO are deja instructori în Irak, aceştia nu depăşesc 20 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Johnny Michael, a refuzat să comenteze dacă Mattis a trimis o scrisoare la NATO, dar a afirmat: ‘Administraţia continuă să caute modalităţi în care aliaţii să poată face mai mult împotriva organizaţiilor teroriste’, potrivit Agerpres.

Amiralul american James Foggo, comandant al Comandamentului forţelor aliate ale NATO cu baza la Napoli, în Italia, a vizitat Bagdadul joi şi a declarat Reuters că scopul vizitei a fost să discute cu privire la acordarea de mai mult sprijin pentru Irak, între care un ‘centru de excelenţă’ pentru explozibili şi instruire lingvistică.
‘NATO poate face mai mult şi cred, dacă mă întrebaţi, că ar trebui să facem mai mult, dar această decizie ţine doar de conducerea politică de la Bruxelles’, a declarat Foggo.

Lideri ai apărării din NATO vor oferi aliaţilor o serie de opţiuni pentru o misiune în Irak, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a discutat problema cu premierul irakian Haider al-Abadi, care este în favoarea unei astfel de misiuni, au afirmat diplomaţii citaţi, informează Agerpres.

Demersul SUA se înscrie în linia solicitărilor formulate de preşedintele Donald Trump ca Alianţa Occidentală să meargă dincolo de misiunea sa principală de apărare a aliaţilor şi să contribuie la combaterea militanţilor islamişti. Totodată, ar fi nevoie ca Irakul să solicite în mod oficial o misiune a NATO, au spus diplomaţii