Donald Trump îşi apără graniţele de migranţi. Preşedintele a trimis la frontieră mii de militari

Preşedintele Donald Trump intenţionează să-i pună în ”oraşe de corturi” şi să-i oprească cu peste 5.000 de militari - a căror trimitere la frontieră a fost anunţată de armată - pe migranţii din caravana din America Centrală ce fug din calea violenţei şi sărăciei din ţările lor şi se îndreaptă către Statele Unite.

30 oct. 2018, 08:01
Donald Trump îşi apără graniţele de migranţi. Preşedintele a trimis la frontieră mii de militari

Preşedintele Donald Trump intenţionează să-i pună în ”oraşe de corturi” şi să-i oprească cu peste 5.000 de militari – a căror trimitere la frontieră a fost anunţată de armată – pe migranţii din caravana din America Centrală ce fug din calea violenţei şi sărăciei din ţările lor şi se îndreaptă către Statele Unite, relatează AFP.

 ”Dacă ei cer azil, noi îi vom reţine până când le va fi examinat cazul. Îi vom reţine, vom construi oraşe de corturi, vom ridica corturi peste tot, acolo”, a declarat preşedintele american luni seara la Fox News.

”Nu vom construi structuri şi (nu vom) cheltui sute de milioane de dolari, vom pune corturi, ele vor fi foarte bune, iar ei (migranţii) vor trebui să aştepte şi, dacă nu vor obţine azil, vor pleca”, a insistat el, scrie news.ro.

Citeşte şi Ciocniri la frontieră. Migranţii se apropie de Statele Unite

”Noi, spre deosebire de Obama şi de alţii, îi vom lua pe aceşti oameni, îi vom pune acolo şi vor aştepta. Când oamenii vor vedea ceea ce se întâmplă, vom avea mai puţine persoane care să vină”, a adăugat Trump.

Preşedintele american a vizat Operaţiunea „Patriot Credincios” împotriva migranţilor. Anunţul a fost făcut după cel al armatei americane, care punea în aplicare proiectul în domeniul securităţii al preşedintelui cu privire la migranţi din Honduras.

”Până la sfârşitul săptămânii, vom desfăşura peste 5.200 de militari la frontiera de sud-vest”, care se vor alătura celor 2.100 de membri ai Gărzii Naţionale deja mobilizaţi, a anunţat într-o conferinţă de presă generalul Terrence O’Shaughnessy, potrivit news.ro.

Acesta este doar începutul acestei operaţiuni”, a adăugat comandantul zonei militare nord-americane, confirmând un număr mult mai mare decât cel de 800, evocat săptămâna trecută.

Această operaţiune – intitulată ”Patriot credincios” – urmează să permită o consolidare a posturilor de frontieră în Texas şi California şi să ofere un ajutor logistic agenţilor sin cadrul serviciului vamal şi protecţiei frontierelor (CBP) în alte zone mai puţin protejate.

Nu vom permite unui grup larg să intre în Statele Unite în mod periculos şi ilegal”, a dat asigurări, la rândul său, Kevin McAleenan, directorul CBP. ”În acest moment, zeci de mii de migranţi aflaţi între frontiere între Guatemala şi Statele Unite se îndreaptă către noi”, a declarat el, estimând mărimea principalelor două grupuri la 3.500 şi, respectiv, 3.000 de persoane, potrivit news.ro.

Preşedintele american a repetat, în ultimele săptămâni, că trupe suplimentare sunt necesare la frontiera americano-mexicană – servindu-se de această caravană pentru a-şi apăra politica antiimigraţie în perspectiva alegerilor legislatove de la 6 noiembrie, care ar putea fi favorabile opozanţilor săi democraţi.