Donald Trump le cere, la ONU, tuturor statelor lumii să izoleze Iranul

Preşedintele american Donald Trump le-a cerut marţi naţiunilor lumii, în discursul pe care l-a susţinut în Adunarea Generală a ONU, să se alăture Statelor Unite şi să izoleze Iranul, din cauza comportamentului acestuia,, pe care-l denunţă drept agresiv, relatează The Associated Press.

RomaniaTV.net
25 sept. 2018, 18:36
Donald Trump le cere, la ONU, tuturor statelor lumii să izoleze Iranul

Locatarul Casei Albe a subliniat că a lansat o campanie de ”presiuni economice” cu scopul de a priva Iranul de banii de care are nevoie pentru a-şi avansa ”agenda sângeroasă” de haos şi măcel în Siria şi Yemen.

El a evocat retragerea Statelor Unite, anul acesta, din acordul în dosarul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri şi reimpunerea unor sancţiuni americane. Iranul nu-şi respectă vecinii şi nici frontierele acestora, a apreciat el, iar unui regim care scandează ”moarte Americii!” şi ameninţă Israelul cu distrugerea nu trebuie să i se permită să aibă mijloace de a se dota cu bomba nucleară.

Preşedintele iranian Hassan Rohani acuză, la rândul său, Statele Unite că adoptă o poziţie ostilă faţă de ţara sa.

Pe de altă parte, după ce l-a catalogat drept ”omul rachetă”, în urmă cu un an, pe liderul nord-coreean, Trump i-a mulţumit anul acesta lui Kim Jong Un. El a declarat că apreciază măsurile adoptate de Kim în vederea ”denuclearizării”. ”Rachetele nu mai zboară” din Coreea de Nord şi nu mai îi ameninţă vecinii, a notat el. Trump s-a întâlnit cu Kim în Singapore, în iunie. Casa Albă acţionează în vederea programării unui al doilea summit.

Trump a subliniat în acest discurs asupra suveranităţii americane şi a respins ”guvernanţa globală, controlul şi dominaţia”. El a spus că onorează dreptul fiecărei naţiuni de a-şi urma obiceiurile, credinţele şi tradiţiile şi că Statele Unite nu le vor spune niciodată altor naţiuni cum să trăiască, să muncească şi să se închine. Însă el a subliniat că Statele Unite se aşteaptă de la celelalte naţiuni ”să onoreze la rândul lor suveranitatea Americii”.

Şeful statului american a anunţat că nu se va întâlni cu conducerea iraniană ”până nu-şi schimbă tonul”. Întrebat în acest sens la sosirea la sediul ONU, marţi, Trump a răspuns că Iranul s-a comportat ”foarte rău”. El a anunţat că Washingtonul face ”multe lucruri”, acum, cu privire la Iran, inclusiv sancţiuni.

Preşedintele american a retras anul acesta Statele Unite din acordul în dosarul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri şi i-a reimpus sancţiuni economice. El a spus că aşteaptă cu nerăbdare să aibă o ”relaţie măreaţă” cu Iranul, însă ”Iranul trebuie să-şi schimbe tonul”.

Atât Trump, cât şi Rohani participă la reuniunea anuală de la New York. Rohani a exclus orice întâlnire cu Trump. Iranianul a declarat luni pentru NBC News că nu se reunesc condiţiile unor eventuale negocieri. El acuză Washingtonul că a adoptat o poziţie ostilă faţă de Repunlica islamică.

Trump urmează să prezideze miercuri, pentru prima oară, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema luptei împotriva proliferării armamentului.