Donald Trump nu va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos. Guvernul SUA este blocat de „shutdown” politic

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat joi deplasarea planificată în cursul acestei luni pentru a participa la Forumul Economic Mondial de la Davos în Elveţia, pe fondul continuării paraliziei parţiale guvernamentale în Statele Unite, semnalând că este pregătit ca aşa-numitul "shutdown" politic să se întindă până la sfârşitul lunii ianuarie, notează Reuters.

10 ian. 2019, 20:18
Donald Trump nu va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos. Guvernul SUA este blocat de „shutdown” politic

Nu este clar dacă închiderea parţială a guvernului federal, acum în cea de-a 20-a zi, se va încheia înainte de începerea reuniunii economice globale, programată între 22 şi 25 ianuarie, în timp ce continuă o luptă între preşedintele american şi democraţii din Congres asupra finanţării construcţiei unui zid promis demult de Trump de-a lungul graniţei dintre Statele Unite şi Mexic.

„Din cauza intransigenţei democraţilor asupra Securităţii Frontierelor şi importanţei deosebite a Siguranţei pentru Naţiunea noastră, cu tot respectul, eu anulez deplasarea mea foarte importantă la Davos, Elveţia, pentru Forumul Economic Mondial”, a anunţat Trump într-o postare pe Twitter.

Preşedintele le-a declarat reporterilor mai devreme la Casa Albă că intenţionează să ia cuvântul la forum, dar că nu ar participa dacă „shutdown”-ul continuă.

Anularea elimină orice oportunitate pentru Trump de a se întâlni cu alţi lideri mondiali pentru a aborda probleme economice, inclusiv comerţul. Administraţia Trump este angajată în negocieri comerciale cu Uniunea Europeană şi China, printre altele.

China şi Statele Unite au convenit asupra unei pauze de 90 de zile în implementarea tarifelor pentru a putea încheia un acord comercial.

Vicepreşedintele chinez Wang Qishan este aşteptat să participe la reuniunea din Elveţia, dar nu este clar dacă au fost planificate discuţii între el şi Trump, mai notează Reuters.

Actuala paralizie parţială a instituţiilor federale americane este pe punctul de a bate recordul de 21 de zile înregistrat între sfârşitul lui 1995 şi începutul anului următor, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.