Donald Trump şi Vladimir Putin s-au întâlnit luni la Helsinki. Putin: Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA UPDATE

Donald Trump, preşedintele SUA, s-a întâlnit luni la Helsinki cu omologul său rus, Vladimir Putin, la finalul unui turneu diplomatic în cursul căruia liderul de la Casa Albă a criticat în repetate rânduri aliaţii europeni ai Washingtonului, informează BBC News.

RomaniaTV.net
16 iul. 2018, 08:19

UPDATE: Preşedintele SUA, Donald Trump, a descris drept ‘un bun început pentru toţi’ întrevederea de mai mult de două ore pe care a avut-o luni la Helsinki cu omologul său rus Vladimir Putin, transmite agenţia EFE.

‘Cred ca a fost un bun început. Este un început foarte, foarte bun pentru toţi’, a spus Trump în faţa jurnaliştilor la începutul dejunului de lucru. Spre deosebire de întrevederea Putin-Trump, la care au fost prezenţi numai translatorii lor, la dejunul de lucru participă de asemenea miniştri şi consilieri ai celor doi preşedinţi. Preşedintele rus nu a făcut declaraţii în faţa presei după întrevederea cu omologul său american. După terminarea dejunului de lucru, Trump şi Putin vor încheia summitul printr-o conferinţă de presă comună.

UPDATE: Preşedintele american Donald Trump a declarat luni, la Helsinki, că nu vede vreun motiv ca Rusia să se fi amestecat în alegerile din Statele Unite în 2016, relatează The Associated Press.

Trump a refuzat, luni, când a fost îndemnat să condamne amestecul rus în alegerile americane, să facă acest lucru.

În schimb, locatarul Casei Albe s-a plâns în legătură cu un server aparţinând Partidului Democrat şi e-mailuri aparţinând lui Hillary Clinton, contracandidata sa democrată în alegeri, pe care a înfrânt-o în alegeri.

Şeful statului american a reiterat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, dezminţirile lui Vladimir Putin cu privire la acuzaţii de amestec în alegerile americane.

„El tocmai a spus că nu este Rusia. Am să spun asta: eu nu văd vreum motiv ca să fie ea”, a declarat Trump, referindu-se la Putin, cu care a discutat mai bine de două ore în privat în palatul prezidenţial finlandez.

UPDATE: Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi nu are vreo astfel de intenţie, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, în conferinţa de presă comună cu omologul său american Donald Trump după întrevederea lor de la Helsinki, transmite Reuters.

”Preşedintele Trump a abordat tema aşa-numitului amestec al Rusiei (în alegerile din 2016 din Statele Unite). A trebuit să repet ce am mai spus: faptul că Rusia nu a interferat niciodată şi nu are nicio intenţie de a interfera”, a spus Putin, care a calificat informaţiile privind amestecul Moscovei drept un ‘complet nonsens’.

Întrebat fiind dacă a dorit ca Donald Trump că câştige alegerile prezidenţiale americane din 2016, Vladimir Putin a răspuns: ”Da, am dorit”.

”Am propus să luăm în considerare construirea unei filosofii a relaţiilor bilaterale pe termen lung. Avem discuţii bune, am început să ne înţelegem mai bine între noi”, a adăugat liderul rus.

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, la Helsinki, că a conveit împreună cu omologul său american Donald Trump să continue discuţii aprofundate cu privire la problema controlului armamentului, relatează The Associated Press.

Putin a apreciat că Rusia şi Statele Unite ar trebui să discute despre o eventuală prelungire a tratatului de reducere a armelor nucleare New START din 2010 şi despre implementarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987. El a adăugat, în această conferinţă de presă comună cu Trump că alte probleme pe care Rusia ar dori să le discute în domeniul controlului armamentului sunt planul apărării americane antirachetă şi înarmarea spaţiului.

UPDATE: Un incident a fost semnalat înainte de conferința de presă Trump – Putin.  Un protestatar a fost scos cu forța din sala din Helsinki în care președintele SUA, Donald Trump, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, țin conferința de presă, după întâlnirea tete-a-tete dintre cei doi șefi de stat, relatează Reuters. Bărbatul, care avea o pancartă cu ”Tratat pentru interzicerea armelor atomice” și care a fost scos de către forțele de securitate chiar înainte de începerea conferinței de presă, ar fi jurnalist.

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat luni drept „reuşite” şi „utile” discuţiile purtate cu omologul său american Donald Trump, în conferinţa de presă comună de după întâlnirea celor doi lideri desfăşurată la Helsinki, relatează Reuters. Potrivit lui Putin, întâlnirea a marcat primii paşi spre reinstalarea încrederii „la un nivel acceptabil şi revenirea la nivelul anterior de interacţiune în toate problemele de interes comun”.

UPDATE  Putin a subliniat că „negocierile cu (preşedintele Trump) au avut loc într-o atmosferă deschisă şi constructivă”, menţionând însă că „este clar pentru toată lumea că relaţiile internaţionale trec printr-o perioadă dificilă”, „războiul rece s-a încheiat de mult, situaţia de pe plan mondial s-a schimbat drastic, iar Rusia şi SUA se confruntă azi cu provocări total diferite”

UPDATE Preşedintele SUA, Donald Trump, a exprimat speranţa, în cursul întâlnirii în Helsinki cu omologul său rus, Vladimir Putin, că va avea o „relaţie extraordinară” cu acesta.

„Cred că avem oportunităţi extraordinare între ţările noastre, deşi, sincer, în ultimii ani nu ne-am înţeles foarte bine. Eu nu sunt în funcţie de prea mult timp, dar mă apropii de doi ani, şi cred că vom ajunge să avem o relaţie extraordinară. Eu am mai spus-o de-a lungul anilor, sunt sigur că aţi auzit, că o relaţie apropiată cu Rusia este un lucru bun, nu un lucru rău. Cred că toată lumea vrea ca noi să ne înţelegem. Suntem principalele puteri nucleare „, a afirmat Donald Trump la începerea întrevederii cu Vladimir Putin.

____________

UPDATE Avionul prezidenţial rus a aterizat luni la aeroportul din Helsinki, cu aproape o oră întârziere, astfel că summitul între preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite va începe mai târziu decât era programat, informează cotidianul The Guardian.

Potrivit programului evenimentului, anunţat de Casa Albă, întrevederea între Trump şi Putin este programată să înceapă în jurul orei 13.20 şi va dura aproximativ o oră şi jumătate, fiind urmată de un prânz de lucru, informează portalul de ştiri Sputnik.

În jurul orei 16.50 este programată o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi.

____________

UPDATE Tema stabilităţii strategice, inclusiv în contextul desfăşurării de către SUA a sistemului de apărare antirachetă în România, ar urma să se afle pe agenda întâlnirii de luni de la Helsinki dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit lui Iuri Uşakov, consilier al liderului de la Kremlin, scrie Agerpres.

Iuri Uşakov a făcut această declaraţie vineri, când a vorbit cu jurnaliştii ruşi despre agenda de discuţii dintre Trump şi Putin, care ar urma să fie dominată de situaţia din Siria, de cooperarea economică, de stabilitatea strategică şi de presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA, potrivit agenţiei de presă TASS.

„Stabilitatea strategică ar putea fi un subiect central” al întâlnirii, a spus Uşakov.

„De ani de zile, Rusia sugerează iniţierea unui dialog asupra chestiunilor legate de retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Antibalistice (ABM). Măsurile noastre de întărire a potenţialului de apărare naţională sunt o reacţie la sistemul global de apărare antirachetă al SUA care urmăreşte să devalorizeze forţele nucleare ale Rusiei. Partea rusă şi-a reiterat în mod repetat angajamentul faţă de Tratatul privind reducerea armamentului strategic şi şi-a implementat pe deplin obligaţiile asumate prin acesta”, a spus el.

Uşakov a mai declarat că cei doi lideri ar putea ridica de asemenea subiectul Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune, „inclusiv în contextul desfăşurării de către SUA în România a unor platforme capabile să lanseze nu doar interceptoare, dar şi rachete Tomahawk inteligente”.

____________

Preşedinţii SUA şi Rusiei, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, se întâlnesc pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile bilaterale între cele două puteri globale.

Trump a declarat recent că are „aşteptări mici” în ceea ce priveşte întrevederea sa cu liderul de la Kremlin, adăugând că totuşi „poate ceva bun” va rezulta din această reuniune.

De asemenea, Administraţia prezidenţială de la Moscova a comunicat săptămâna trecută că se aşteaptă ca discuţiile să fie „complicate”, după ce Trump a afirmat că Germania, un aliat tradiţional al SUA, este „în totalitate controlată” de Rusia, ca urmare a dependenţei de hidrocarburile ruseşti.

În jurul orei 16.50 este programată o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi.

Palatul prezidenţial finlandez, iluminat pentru denunţarea „atrocităţilor” anti-gay în Cecenia

„Întreaga lume priveşte” – este unul din sloganurile proiectate de un ONG pe faţada palatului prezidenţial din Helsinki cu câteva ore înaintea summitului dintre preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin, pentru a denunţa „atrocităţile” anti-gay comise în Cecenia, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Militanţi americani ai organizaţiei de apărare a drepturilor omului Human Rights Campaign (HRC) au montat duminică seară un puternic proiector în faţa palatului, în timp ce avionul celui de-al 45-lea preşedinte al SUA ateriza pe aeroportul internaţional al capitalei finlandeze.

Până noaptea târziu, sloganuri în limba engleză au iluminat un perete al clădirii ce urmează să găzduiască luni primul summit bilateral între preşedinţii Rusiei şi SUA: „Întreaga lume priveşte”, „Tăcerea ucide”, „#OchiipeCecenia”, „Judecaţi agresorii” sau „Trump şi Putin, puneţi capăt crimelor împotriva umanităţii în Cecenia”.

„Denunţăm refuzul acestei administraţii (americane) de a discuta cu Vladimir Putin atrocităţile comise împotriva cecenilor homosexuali”, a explicat la faţa locului purtătorul de cuvânt al HRC, Chris Sgro.

ONG-uri şi mass-media denunţă cu regularitate persecuţiile împotriva homosexualilor în Cecenia, republică în Caucazul rus predominant musulmană, afirmând că printre răpiri şi torturi comise de autorităţi sau bande criminale, au loc chiar şi „crime de onoare” comise în sânul aceleiaşi familii.

Militanţii HRC au declarat că nu au fost deloc deranjaţi de serviciile de securitate din ţara nordică.

„Finlandezii au un mare respect pentru libertatea de exprimare. Poliţia a venit să ne vadă, dar am explicat că acţiunea noastră este paşnică şi ne-au lăsat să continuăm”, a spus Sgro. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Citeşte şi: Donald Trump spune că summitul NATO a fost „grozav” şi îl critică pe Obama în legătură cu Rusia