Dorin Chirtoacă a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de primar al Chişinăului

Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al Chişinăului, a şi-a anunţat, vineri, demisia, urmând să fie organizate alegeri pentru Primăria Capitalei Republicii Moldova la data de 20 mai, relatează Unimedia şi Agora.md.

16 feb. 2018, 10:58
Dorin Chirtoacă a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de primar al Chişinăului

„Altceva decât alegeri anticipate la Chişinău nu văd pentru deblocarea lucrurilor. Locuitorii Capitalei trebuie să aibă un reprezentant ales la primărie: bun, rău, deştept sau mai puţin, dar al lor, nu hotărât de Plahotniuc sau de alţii. În acest moment fiind ales de cetăţeni de trei ori la rând nu am cum să mă întorc la birou. Dacă mai stau aşa, devin complicele lor. Ei asta vor: să deţină puterea peste tot, complet, pentru alegerile parlamentare deja fraudate de până acum. Eu am primit mandatul de la cetăţeni, nu de la Pahotniuc, Dodon, Leancă sau de la această gaşcă”, a declarat Chirtoacă.

Potrivit legii, alegerile locale urmează să fie organizate la data de 20 mai 2018.

„Cetăţenii Chişinăului au înţeles că e vorba de uzurparea puterii. Cetăţenii vor un primar ales. Nu am cum să revin la pentru că sunt legat la mâini şi picioare de către guvernare. Trebuie întreprinşi alţi paşi. Dacă nu mă pot întoarce la serviciu sunt nevoit să renunţ. Partidul Democrat este împotriva acestor alegeri şi ei vor să îşi păstreze primarul lor, Silvia Radu, până în 2019”, a adăugat Chirtoacă.

Chirtoacă a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. El a fost plasat în arest la domiciliu, iar în prezent se află sub control judiciar. Chirtoacă este învinuit de corupere pasivă, dar şi de acceptarea şi primirea a unor bunuri necuvenite. De asemenea, primarul capitalei este acuzat că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. Prin urmare, Chiartoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului, fiind înlocuit de Silvia Radu.

În luna noiembrie a fost organizat un referendum pentru demiterea lui Chirtoacă, la vot participând doar 17% dintre cetăţenii cu drept de vot din Chişinău, insuficient pentru validarea referendumului.