Dorin Chirtoacă, trimis în judecată. Procurorii moldoveni cer suspendarea acestuia din fruntea Primăriei Chişinău

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova au anunţat vineri după-amiază finalizarea urmării penale în dosarul referitor la parcările cu plată, care-l vizează pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. De asemenea, procurorii urmează să trimită în judecată dosarul politicianului şi cer suspendarea sa pe durata procesului de la conducerea Primăriei Chişinău, relatează Deschide.md.

RomaniaTV.net
21 iul. 2017, 11:54
Dorin Chirtoacă, trimis în judecată. Procurorii moldoveni cer suspendarea acestuia din fruntea Primăriei Chişinău

Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

Potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupţie, Consiliul Muncipal Chişinău a aprobat în perioada 2014-2015 studiul final şi principiile generale de implementare a strategiei pe termen lung de parcare şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului rpivat pentru amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în Chişinău.

În acest sens, omul de afaceri Alexandr Pincevschi s-a întâlnit în primăvara anului 2015 cu şeful Direcţiei Generale de Transport Public a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi, care a fost coleg de clasă şi a menţinut relaţii apropiate cu Dorin Chirtoacă. În timpul întâlnirii, omul de afaceri l-a rugat pe Gamreţchi să intervină pe lângă primar pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Gamreţchi i-a comunicat lui Pincevschi că ar putea să-l convingă pe primar în schimbul a 26% din capitalul social al companiei ce avea să câştige licitaţia pentru parcările cu plată din Chişinău.

Şeful Direcţiei Generale de Transport Public înfiinţează o companie offshore în Cipru, care devine asociat cu 26% din acţiuni la compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH. Tocmai aceste acţiuni au reprezentat recompensa pentru semnarea parteneriatului public-privat cu Primăria Chişinăului.

De asemenea, 13% din acţiuni reveneau primarului Chirtoacă, iar alte 13% ajungea în controlul lui Gamreţchi.

Procuratura Anticorupţie cere suspendarea pe durata procesului a lui Dorin Chirtoacă, tocmai pentru a exclude posibile influenşe asupra martorilor, care exercită în continuare anumite funcţii în cadrul primăriei Chişinău.

”Este o măsură procesuala de constrângere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publica pe care o deţine învinuitul, a subordonarii fata de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor”, se arată într-un comunicat al procurorilor anticorupţie de la Chişinău.