Dorin Cocoş şi Alina Bica se întorc acasă. Cei doi au primit arest la domiciliu în dosarul ANRP 2

Dorin Cocoş şi Alina Bica pleacă acasă, după şapte, respectiv şase luni petrecute în arest preventiv. Cei doi au primit arest la domiciliu în dosarul ANRP 2, a decis ICCJ, măsura fiind definitivă şi executorie.

21 apr. 2015, 13:17
Dorin Cocoş şi Alina Bica se întorc acasă. Cei doi au primit arest la domiciliu în dosarul ANRP 2

Dorin Cocoş şi Alina Bica vor fi cercetaţi în continuare în arest la domiciliu, potrivit unei hotărâri a judecătorilor de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi se aflau în arest preventiv în dosarul ANRP 2 şi vor putea pleca acasă în următoarele ore, după ce în alte dosare în care sunt cercetaţi, Microsoft la Dorin Cocoş şi ANRP 1 la Alina Bica, primiseră deja arest la domiciliu.

MOTIVARE ANRP 2. Dorin Cocoş a fost lăsat în arest la domiciliu după ce a formulat un denunţ

Dorin Cocoş este încarcerat în Arestul Central al Poliţiei Capitalei încă din 21 octombrie 2014. Alina Bica este întemniţată la Penitenciarul Târgşor, unde a fost mutată după trimiterea în judecată a dosarului ANRP 1, după ce a stat în arestul poliţiei Capitalei din 27 noiembrie 2014.

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, se află în arest la Penitenciarul de Femei Târgşor, după ce pe numele ei au fost emise două mandate de arestare preventivă, în dosarele cunoscute sub numele ANRP 1 şi ANRP2. Între timp, în primul dosar, magistraţii au dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu, însă fosta şefă a DIICOT a rămas cu cel de-al doilea mandat.

În primul caz, Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu pentru că i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. În dosarul „Bica 2”, disjuns din primul caz, fosta şefă a DIICOT este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu.

Dorin Cocoş are calitate de inculpat în două dosare. În dosarul ANRP 2, Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Dorin Cocoş are calitate de inculpat şi în dosarul Microsoft, în care a şi fost trimis în judecată alături de fostul primar de Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru.

Citeşte şi: Dorin Cocoş, audiat din nou la DNA

În dosarul Microsoft, Dorin Cocoș este acuzat că în anul 2009 a pretins de la doi denunţători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ștefan și suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, „toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009”. Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoș a primit efectiv de la denunțători suma de 9 milioane de euro.