DOSAR PENAL în legătură cu transfuzia de sânge greşită de la Spitalul Clinic CF2

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis, luni, un dosar penal in rem, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cu privire la incidentul din 26 iulie de la Spitalul Clinic CF2 din București, când unei paciente i s-a efectuat o transfuzie de sânge greșită.

01 aug. 2016, 11:45
DOSAR PENAL în legătură cu transfuzia de sânge greşită de la Spitalul Clinic CF2

După ce a fost supusă unei intervenții chirurgicale ginecologice, unei femei i-a fost transfuzată o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea în fapt, potrivit unui comunicat al Parchetului. În prezent, femeia a fost detubată de medici de la Spitalul Universitar, dar se află în continuare într-o stare destul de gravă.

Conform Ministerului Sănătății, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată la Spitalul Clinic CF2 din București în data de 26 iulie.

Diagnosticul la internare a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient. În timpul operației a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operația Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.

Citeşte şi Familia femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită dă în judecată Spitalul CF2

Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani — transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București — care are grupa de sânge O I pozitiv.

Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv. La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală, s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie.

Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Femeia era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.

Citeşte şi Eroare de etichetare a testelor de sânge în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2

Ancheta inspectorilor sanitari arată existența unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale și există semne paraclinice evidente care indică un diagnostic de hemoliză severă în urma administrării unei unități de sânge dintr-o grupă greșită.

Totodată, inspectorii sanitari au mai probat că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare și că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii — în termen de 15 zile.

Citeşte şi. Un nou CAZ INCREDIBIL la un spital din Capitală. O femeie, în stare gravă după ce a primit o transfuzie greşită de sânge