DOSAR RETROCEDĂRI, STENOGRAME incendiare: Hrebenciuc era „Spitalul”, iar dosarele – „plăcinte”

Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era "Spitalul", la dosare se referau cu termenul de "plăcinte", instanţele sau complete de judecată erau "clinici" iar aranjamentele judiciare erau denumite "internări", potrivit DNA, anunţă Mediafax.

18 ian. 2015, 13:48
DOSAR RETROCEDĂRI, STENOGRAME incendiare: Hrebenciuc era „Spitalul”, iar dosarele – „plăcinte”

Anchetatorii DNA arată, într-un document recent transmis instanţei supreme şi obţinut de Mediafax, că „din declaraţia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe şi din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracţional aveau un limbaj codificat şi îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL”.

În acest sens anchetatorii anticorupţie dau drept exemplu magistraţilor ICCJ o convorbire telefonică din 12 decembrie 2013 între Sturdza şi deputatul Ioan Adam, despre problema strămutării (dosarului de retrocedare):

Strudza Paltin Gheorghe: Nu mă interesează, că SPITALUL nu face nimic. Nu mă interesează.

Ioan Adam: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!”.

Anchetatorii redau o altă discuţie relevantă pentru caz dintre soţii Adam în care Roxana Adam, judecătoare, îi divulgă soţului ei o serie de informaţii de la nivelul instanţei la care lucrează, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.

„În 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe soţul ei, în mod codificat (n.n. – folosind, în mod vădit, un limbaj specific infracţional, de natură a conspira mesajele transmise) că a discutat cu judecătorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 – însă s-a trezit «cu o plăcintă» deoarece termenul ce urma să se stabilească era data de 20 sau 27 martie 2014” arată procurorii, adăugând că, „în acest context, Ioan Adan a insistat pentru obţinerea unui termen şi mai apropiat, solicitare considerată de soţia sa ca «nerealistă», aceasta justificând prin faptul că nu este/nu se poate invoca nicio urgenţă a cauzei”.

În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audienţe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv „nu se mai fac internări”:

„ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.
ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.
ADAM IOAN: Păi da… A, credeam că e pă strada… ta..
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.
ADAM IOAN: Păi nu aia… păi asta era ideea că aşteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operaţie. Era… era cu sufletu’ la gură.
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.
ADAM IOAN: Mă aşa… mă rog era cu sufletu’ la gură că… că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu…
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea… nu. Nu pentru că…
ADAM IOAN: Şi spitalu’ nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?
ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabileşte regim preferenţial te-a făcut praf
ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.
ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.
ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic…
ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgenţă, dacă omu’ trebuia operat era altă poveste, da nu e urgenţă la aşa ceva. În condiţiile în care…
ADAM IOAN: Poate totuşi…
ADAM ANCA-ROXANA: … ţara-i în foamete.
ADAM IOAN: … poate găseşte domnu’ director ăsta, medicu’ ăsta, directoru’ ăsta, poate găseşte o soluţie să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.
ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.
ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, ţara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.
ADAM IOAN: 20 … 27 …. Doamne fereşte. 20 martie, na ce dracu să… Na, hai treaba lui ce să-i fac să… şi n-are nici o şansă să se ducă cu… în audienţă cu cerere de… să-l pună mai în faţă.
ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.
ADAM IOAN: Doamne fereşte-mă.”.

Anchetatorii mai dovedesc modul codat în care discutau cei din acest dosar cu agendele lui Paltin Sturdza în care acesta notase despre o vizită la „clinică”. În data de 9 iunie 2010, când a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, Sturdza şi-a notat în agendă următoarele: „Adam a chemat şi a spus că la «clinică» nu e aşa de rău”.

„Astfel cum rezultă din mai multe interceptări telefonice aflate la dosarul cauzei, prin «clinică» se înţelege instanţă, în context fiind vorba despre Tribunalul Covasna”, se arată în documentul anchetatorilor.

Dosarul în care vor fi judecaţi Hrebenciuc, Adam şi Sturdza vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

 

Mai multe detalii pe mediafax.ro