Dosarul Black Cube: Weiner Ron şi Geclowicz David au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DIICOT. Vezi reacţia SRI

Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi angajaţi ai firmei Black Cube cercetaţi pentru că ar fi încercat intimidarea Codruţei Kovesi, au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DIICOT, prin care s-a stabilit ca aceştia să primească pedepse cu suspendare. Un document exploziv a fost prezentat de România TV într-o Ediţie Specială moderată de Victor Ciutacu.

25 oct. 2016, 07:13
Dosarul Black Cube: Weiner Ron şi Geclowicz David au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DIICOT. Vezi reacţia SRI

UPDATE. SRI reacţionează în cel mai mare dosar din zona serviciilor de după 1989. „În legătură cu speculațiile apărute în spaţiul public în care numele directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, este menționat de către persoane faţă de care se efectuează urmărirea penală, Serviciul Român de Informații  face următoarele precizări.

Serviciul Român de Informații  nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru.

Serviciul Roman de Informații respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube.

Menționam că niciodată, în nicio situație şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar.

De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz.”, se arată în comunicatul SRI.

Weiner Ron şi Geclowicz David, spionii arestaţi la Bucureşti în timpul operaţiunii „TORNADO “, care a avut-o ca subiect pe Codruţa Kovesi, s-au scos cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, găsind înţelegere înduioşătoare din partea procurorilor DIICOT.

România TV a intrat în posesia documentului exploziv care probează că fostul colonel SRI, Daniel Dragomir este singurul care plăteşte efectiv pentru operaţiunea care a pus sub semnul întrebării cel de-al doilea mandat al şefei DNA.

 

Ei vor presta muncă nerenumerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile. Mai exact, activităţi de întreţinere, gospodărire şi recondiţionare mobilier la Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului sector 4 , sau vor dezasambla şi sorta componente electrice şi electronice la o fundaţie din Bucureşti.

Înţelegerea procurori-inculpaţi vine ca urmare a propunerii autorităţilor de la Bucureşti şi în lumina prevederilor noului Cod de Procedură Penală, pedepsele însumate pentru infracţiunile comise fiind mai mici de 15 ani

Referatul procurorilor DIIICOT prin care se propune instanţei parafarea acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei cuprinde şi un pomelnic uluitor de infracţiuni puse în sarcina celor doi angajaţi Black Cube şi recunoscute de aceştia ca atare, în două declaraţii parcă trase la indigo.

Anchetatorii de la Bucureşti au luat act de trecutul curat al celor doi, de conduita lor şi de posibilităţile de îndreptare, precum şi de acordul dat de ei pentru a munci în folosul comunităţii. Motiv pentru care procurorii şi-au dat acordul efectuării unor pedepse de 2 ani şi 8 luni cu suspendare, cu o perioadă suplimentară de supraveghere de 3 ani.

Recent, în spaţiul public a apărut şi declaraţia directorului general al Black Cube, Dan Zorella, care susţine că operaţiunea firmei a fost susţinută de şeful SRI şi de preşedintele României.

Legătură dintre dosarul Black Cube si prima doamnă de la Cotroceni

Ion Cristoiu publică întreaga declaraţie a fondatorului Black Cube, Dan Zorella, care o menţionează pe prima doamnă, în legătură cu spionii.

„Daniel mi-a povestit că a trimis pe adresa președintelui, din contextul conversației, era un mesaj care s-a trimis în ultima perioadă, adică se referă la președintele actual al României, Iohannis Klaus, printr-o persoană foarte apropiată președintelui. În legătură cu problemele președintelui (neinteligibil) despre soția președintelui și președinte. A menționat o persoană apropiată președintelui, fostul consilier pentru siguranța națională George Fotache„.

Laura Codruţa Kovesi acuzată că i-a arestat oamenii lui Hellvig

Hellvig a avut un grup de persoane, o echipă foarte apropiată de acesta și înainte de a fi numit șef al organizației Coldea și Laura i-au arestat pe toți. Astăzi Hellvig este singur în companie și desigur că nu o place pe doamna.”, se mai arată în declaraţia fondatorului Black Cube.

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost arestaţi preventiv timp de câteva luni pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Ulterior, au fost puşi în libertate iar în prezent sunt cercetaţi sub control judiciar.

În acelaşi dosar sunt cercetate alte două persoane. Este vorba despre Yossi Barkshtein, cetăţean israelian, de urma căruia procurorii nu au reuşit să dea, şi despre Daniel Dragomir, fost angajat al SRI. Dragomir, fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, este arestat preventiv în acest dosar existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida. Daniel Dragomir este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

Citeşte şi: Declaraţia directorului BLACK CUBE dată DIICOT aruncă în aer clasa politică. Cine a comandat urmărirea şefei DNA, Codruţei Kovesi

Dan Zorella a afirmat că în februarie a a venit la Bucureşti, însoţit de Uri Levi, un important om din serviciile secrete israeliene, ieşit şi el “la pensie” şi despre care se ştie că a lucrat aproape de Meir Dagan, fostul şef al Mossad din periada 2002- 2011. Pentru a demonstra cele spuse, Zorella a depus la dosar biletele de avion, înregistrări ale discuţiei cu Dragomir, dar şi rezervările la un hotel din România. Mai mult, acesta a dat detalii despre măsurile pe care Dragomir i-a spus să le ia: telefoane securizate şi folosirea unei aplicaţii pentru a nu fi interceptaţi.

Potrivit mărturiei directorului general Black Cube, Dragomir a vorbit despre “o problemă naţională extrem de importantă pentru România” şi greşelile din istoria şefului DNA, dar şi din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acţionat în 2005 pentru eliberarea ziariştilor răpiţi în Irak. Menţionând relaţia de prietenie dintre Coldea şi Kovesi, Dragomir a cerut directorului de la Black Cube ca întreaga operaţiune să se desfăşoare departe de omul doi al Serviciului Român de Informaţii.

Cât priveşte oamenii care susţineau operaţiunea, Zorella a declarat că Daniel Dragomir i-a convins că are încă legături strânse cu SRI, cu agenţi americani cu care cooperase de-a lungul timpului, că este susţinut în demersul său de şeful SRI, Eduard Hellvig, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis. Mai mult, existau unu-doi clienţi foarte interesaţi de proiectul lui, gata să plătească. Totodată, Dragomir susţinea că a primit aprobarea SRI ca agenţii Black Cube să lucreze ca o celulă a serviciului.