Corneliu Dobriţoiu, condamnat definitiv în dosarul Case pentru generali. Minuta instanţei

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Case pentru generali", în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat.

24 mai 2016, 05:58
Corneliu Dobriţoiu, condamnat definitiv în dosarul Case pentru generali. Minuta instanţei

Completul de cinci judecători condus de Livia Stanciu a respins apelul declarat de DNA și de inculpații din acest dosar, fiind menținută în mare parte sentința dată de un alt complet de magistrați în martie 2015.

Singura modificare a sentinței a fost faptul că Francisc Radici și Constantin Năstase, condamnați la câte 2 ani, 2 luni și 20 de zilei închisoare cu suspendare, nu vor mai trebuie să presteze 60 de zile în folosul comunității.

 

Minuta deciziei penale nr. 119: Cu majoritate,

I. Admite apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, numai cu privire la inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc, şi de inculpatul Vizitiu Ionel, cu privire la latura civilă a cauzei şi măsura sechestrului asigurător, împotriva sentinţei penale nr. 219 din 23 martie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 4426/1/2013. Desfiinţează în parte sentinţa atacată şi, rejudecând:

I.1. Descontopeşte pedepsele de câte 2 ani 2 luni şi 20 de zile închisoare aplicate inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor. În baza art.67 alin. 2 Cod penal aplică inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc, pe lângă pedepsele principale de câte 2 ani închisoare stabilite acestora pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de câte 2 ani. Menţine pedepsele de câte 8 luni închisoare stabilite inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual. Conform art.39 alin. 1 lit.b Cod penal şi art.45 alin.1 Cod penal contopeşte pedepsele principale de câte 2 ani închisoare şi pedepsele complementare aplicate prin prezenta decizie, cu pedepsele principale de câte 8 luni închisoare şi dispune ca inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc să execute pedepsele cele mai grele, de câte 2 ani închisoare, la care se adaugă câte un spor de o treime din pedepsele de câte 8 luni închisoare, respectiv să execute pedepsele rezultante de câte 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare şi pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de câte 2 ani. Menţine modalitatea stabilită de prima instanţă privind executarea pedepselor pentru inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc, respectiv suspendarea sub supraveghere. Pedepsele complementare aplicate inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc prin prezenta decizie se execută, conform art. 68 alin.1 lit.b Cod penal, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepselor sub supraveghere.

I.2. Înlătură din sentinţa apelată dispoziţia de obligare a inculpatului Vizitiu Ionel la plata sumei de 12.866,25 lei (RON), cu titlu de despăgubiri, către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale, ca urmare a achitării de către inculpat a sumei de 12.866,25 lei (RON), consemnată la CEC Bank, cu recipisa nr.3684611/1 din 26.02.2014 (fila 5, vol.2 dosar apel) şi ridică măsura sechestrului asigurător instituită prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din Bucureşti (…), deţinut de inculpatul Vizitiu Ionel. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate.

II. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de partea civilă Nae Niculae şi de inculpaţii Şerban Floarea, Dobriţoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela împotriva aceleiaşi sentinţe. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Şerban Floarea, Dobriţoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela la plata sumei de câte 630 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 130 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelantul parte civilă Nae Niculae la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Suma de câte 130 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru apelantul inculpat Vizitiu Ionel şi intimaţii inculpaţi Traian Pigui şi Radici Francisc, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 mai 2016. Cu opinii separate numai în sensul: 1. Admiterii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, desfiinţării în parte a sentinţei şi cu privire la inculpata Şerban Floarea, în sensul condamnării sale pentru ambele infracţiuni pentru care a fost trimisă în judecată, la pedepse cu suspendarea condiţionată a executării, obligarea la plata de despăgubiri civile şi cheltuieli judiciare. 2. Admiterii apelului declarat de inculpatul Duţă Corneliu, desfiinţării în parte a sentinţei în ceea ce-l priveşte pe acest inculpat în sensul achitării acestuia în conformitate cu dispozişiile art.16 alin.1 lit. b) teza a II-a Cod procedura penală, pentru toate infrac?iunile pentru care a fost trimis în judecată şi înlăturării obligării sale de la plata despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare. 3. Achitării inculpa?ilor Dobri?oiu Corneliu, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Duţă Corneliu, Vizitiu Ionel şi Matei Mihaela în temeiul art.16 alin.1 lit.b) teza a II-a Cod procedură penală, pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată şi înlăturarea obligării acestora de la plata despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare.

 

La ultimul termen al procesului, în 18 aprilie, procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor majorarea pedepsei aplicate lui Corneliu Dobriţoiu de către instanţa de fond, precum şi condamnarea celor care au fost achitaţi în acest dosar.

„Instanţa de fond a avut în vedere comportamentele bune ale inculpaţilor, însă aceste aspecte nu îndreptăţeau instanţa să scadă pedepsele. Vorbim de comportamente fireşti în calitatea lor de militari şi pentru asta sunt răsplătiţi prin avansarea în grad, dar nu constituie circumstanţe atenuante. Modalitatea de comitere a faptelor, perseverenţa infracţională şi calităţile acestora impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate. În legătură cu infracţiunea de fals intelectual în cazul lui Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar şi Mihaela Matei solicităm constatarea intervenţiei prescripţiei speciale, fiind depăşit termenul de zece ani”, declara atunci procurorul de şedinţă.

Citeşte şi:  Corneliu Dobriţoiu află pe 24 mai sentinţa în dosarul „Case pentru generali”

Pe 23 martie 2015, Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat în primă instanţă la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi două luni închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând un an închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.

În acelaşi dosar, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor, şi gen. mr. (r) Floarea şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitaţi.

De asemenea, general maior în rezervă Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare, el urmând să presteze şi 60 de zile muncă în folosul comunităţii.

Aceeaşi pedeapsă de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare şi 60 de zile muncă în folosul comunităţii a primit şi general maior în rezervă Constantin Năstase.

Alte condamnări în primă instanţă au primit: general locotenent în rezervă Sergiu Medar — un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru — un an şi 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc — un an şi 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu — un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei — un an şi 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duţă (comandant al Garnizoanei Bucureşti la data faptelor) — un an şi 2 luni cu suspendare.

De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobriţoiu — 15.846 lei, Floarea şerban — 140.586 lei, Francisc Radici — 239.255 lei, Constantin Năstase — 230.040 lei, Sergiu Medar — 8.286 lei, Gheorghe Rotaru — 175.215 lei, Mihaela Matei — 45.514 lei, Ionel Vizitiu — 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc — 59.124 lei, Corneliu Duţă — 280.934 lei.

Decizia a fost atacată cu apel atât de cei condamnaţi, cât şi de către DNA.

În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii au reţinut că, în perioada 1999 — 2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN, s-a implicat în atribuirea în condiţii nelegale a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de beneficiari — cadre militare cu funcţii de conducere din Ministerul Apărării Naţionale.

„Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiţie a unor locuinţe de serviciu şi a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanţă cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenţionat a acestor locuinţe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat inculpaţilor şerban Floarea, Radici Francisc, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe”, susţine DNA.

Vânzarea în regim subvenţionat a acestor locuinţe a fost de natură să aducă MApN un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obţinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenţionat.

Procurorii susţin că ceilalţi inculpaţi au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale.

Prejudiciul reţinut în cauză este de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preţ diminuat faţă de valoarea de inventar a fiecărei locuinţe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părţi vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

Detalii soluţie: Minuta deciziei penale nr. 119: Cu majoritate, I. Admite apelurile formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, numai cu privire la inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc, şi de inculpatul Vizitiu Ionel, cu privire la latura civilă a cauzei şi măsura sechestrului asigurător, împotriva sentinţei penale nr. 219 din 23 martie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 4426/1/2013. Desfiinţează în parte sentinţa atacată şi, rejudecând: I.1. Descontopeşte pedepsele de câte 2 ani 2 luni şi 20 de zile închisoare aplicate inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor. În baza art.67 alin. 2 Cod penal aplică inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc, pe lângă pedepsele principale de câte 2 ani închisoare stabilite acestora pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de câte 2 ani. Menţine pedepsele de câte 8 luni închisoare stabilite inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual. Conform art.39 alin. 1 lit.b Cod penal şi art.45 alin.1 Cod penal contopeşte pedepsele principale de câte 2 ani închisoare şi pedepsele complementare aplicate prin prezenta decizie, cu pedepsele principale de câte 8 luni închisoare şi dispune ca inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc să execute pedepsele cele mai grele, de câte 2 ani închisoare, la care se adaugă câte un spor de o treime din pedepsele de câte 8 luni închisoare, respectiv să execute pedepsele rezultante de câte 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare şi pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de câte 2 ani. Menţine modalitatea stabilită de prima instanţă privind executarea pedepselor pentru inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc, respectiv suspendarea sub supraveghere. Pedepsele complementare aplicate inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc prin prezenta decizie se execută, conform art. 68 alin.1 lit.b Cod penal, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepselor sub supraveghere. I.2. Înlătură din sentinţa apelată dispoziţia de obligare a inculpatului Vizitiu Ionel la plata sumei de 12.866,25 lei (RON), cu titlu de despăgubiri, către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale, ca urmare a achitării de către inculpat a sumei de 12.866,25 lei (RON), consemnată la CEC Bank, cu recipisa nr.3684611/1 din 26.02.2014 (fila 5, vol.2 dosar apel) şi ridică măsura sechestrului asigurător instituită prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din Bucureşti (...), deţinut de inculpatul Vizitiu Ionel. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. II. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de partea civilă Nae Niculae şi de inculpaţii Şerban Floarea, Dobriţoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela împotriva aceleiaşi sentinţe. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Şerban Floarea, Dobriţoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela la plata sumei de câte 630 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 130 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelantul parte civilă Nae Niculae la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Suma de câte 130 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru apelantul inculpat Vizitiu Ionel şi intimaţii inculpaţi Traian Pigui şi Radici Francisc, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 mai 2016. Cu opinii separate numai în sensul: 1. Admiterii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, desfiinţării în parte a sentinţei şi cu privire la inculpata Şerban Floarea, în sensul condamnării sale pentru ambele infracţiuni pentru care a fost trimisă în judecată, la pedepse cu suspendarea condiţionată a executării, obligarea la plata de despăgubiri civile şi cheltuieli judiciare. 2. Admiterii apelului declarat de inculpatul Duţă Corneliu, desfiinţării în parte a sentinţei în ceea ce-l priveşte pe acest inculpat în sensul achitării acestuia în conformitate cu dispozişiile art.16 alin.1 lit. b) teza a II-a Cod procedura penală, pentru toate infrac?iunile pentru care a fost trimis în judecată şi înlăturării obligării sale de la plata despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare. 3. Achitării inculpa?ilor Dobri?oiu Corneliu, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Duţă Corneliu, Vizitiu Ionel şi Matei Mihaela în temeiul art.16 alin.1 lit.b) teza a II-a Cod procedură penală, pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată şi înlăturarea obligării acestora de la plata despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare.