DOSARUL „COLOANA OFICIALĂ”. Solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea, trimisă la Comisia Juridică

Biroul Permanent al Senatului a decis, miercuri, să trimită la Comisia Juridică solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. 

27 ian. 2016, 09:14
DOSARUL „COLOANA OFICIALĂ”. Solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea, trimisă la Comisia Juridică

Comisia Juridică se va întruni marţea viitoare pentru a discuta cererea DNA în cazul Gabriel Oprea.

„Biroul Permanent a aprobat solicitarea DNA şi a fost trimisa la Comisia juridica pentru analiză şi întocmirea avuzului”, a anunţat şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa conducerii Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, senatorii jurişti se vor întruni în şedinţă marţea viitoare. „Nu stiu când va prezenta comisia avizul”, a adăugat Tăriceanu.

Totodată, Tăriceanu a arătat că nu poate preciza ând se va da votul în plenul Senatului pe cererea DNA în cazul lui Oprea.

Întrebat cum vor vota senatorii ALDE, Tăriceanu a spus că aceştia se vor reuni şi vor adopta o decizie după ce Comisia Juridica va intocmi avizul.

Codruț Olaru, adjunctul procurorului general, a transmis luni Senatului sesizarea DNA pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

„În conformitate cu dispozițiile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/ 1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală și a Deciziei nr. 270/ 10.03.2008 a Curții Constituționale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Citeşte şi: Gabriel Oprea, prima reacţie după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală: „Mă consider nevinovat”

Cererea DNA a fost aprobată de Codruț Olaru, după ce procurorul general Tiberiu Nițu și primul său adjunct, Bogdan Licu, s-au abținut în acest caz.

Potrivit DNA, infracțiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale MAI pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

„În perioada ianuarie 2014 — noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere președintele României, președinții celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrul)”, susține DNA.

Conform procurorilor, același act normativ prevede că, în cazul miniștrilor, aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere doar în situații deosebite care impun deplasarea în regim de urgență, condiții care trebuie îndeplinite simultan.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Gabriel Oprea a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor”, mai spune DNA.

CITEŞTE ŞI DNA cere urmărirea penală a lui GABRIEL OPREA. Fostul ministru, acuzat de ABUZ ÎN SERVICIU

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că poliția rutieră îl însoțea pe Oprea în deplasări la destinații cu vădit caracter privat, precum vizite particulare la sediile unor partide politice, restaurante sau revenirea zilnică la locuința personală. Ministrul ar fi beneficiat de coloană oficială inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.

Din probele administrate de DNA rezultă că ministrul Oprea efectua, în medie, cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, între 2 ianuarie și 21 octombrie 2015 s-au realizat 1.607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de Interne pe raza municipiului București.