Dosarul „Diplome de licenţă fără studii”: Zeci de mii de euro, o jumătate de kg de aur, rubine, inele cu diamant, găsite la percheziţi

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de dolari, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 g. de aur, 110 g de perle, 200 g de rubine şi 2 inele cu diamant, de la persoane cercetate pentru fapte de corupţie în dosarul "Diplome de licenţă fără studii", în care au fost audiate 120 de cadre didactice şi studenţi de la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad.

12 nov. 2017, 11:46
Dosarul „Diplome de licenţă fără studii”: Zeci de mii de euro, o jumătate de kg de aur, rubine, inele cu diamant, găsite la percheziţi

„Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au continuat, în perioada 6 -10 noiembrie a.c., activităţile de urmărire penală în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de cadre didactice implicate în promovări fraduloase de examene. 120 de persoane, cadre didactice şi studenţi din cadrul unei universităţi din Arad, au fost audiate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii de infracţiuni de corupţie”, anunţă Poliţia.

Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de percheziţie asupra a 3 casete de valori deţinute de către doi dintre cei cercetaţi în cauză, la unităţi bancare de pe raza judeţelor Arad şi Timiş, în urma cărora au fost indisponibilizate mai multe bunuri, pentru a fi confiscate.

Astfel, poliţiştii au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 de grame de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine şi 2 inele cu diamant.

„Bunurile urmează a fi evaluate patrimonial, în vederea confiscării”, precizează Poliţia.

În 26 iulie poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 106 percheziţii domiciliare, în acest dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice.

„Ca urmare a administrării probatoriului, 6 persoane au fost reţinute, dintre care 3 au fost ulterior arestate preventiv şi 3 arestate la domiciliu, iar faţă de alte 9 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar”, reaminteşte Poliţia.

Din anchetă a reieşit că a Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi la Universitatea „Aurel Vlaicu” s-ar fi constituit „reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor”.

De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice.   

Cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, a Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi poliţişti ai inspectoratelor de poliţie judeţene Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, precum şi jandarmi.