DOSARUL GALA BUTE. Cum s-au contrat de la bani foştii boxeri Rudel Obreja şi Leonard Doroftei

DOSARUL GALA BUTE. Rudel Obreja și Leonard Doroftei, ambii foști pugiliști și foști președinți ai Federației Române de Box, au avut un schimb de replici tăioase, miercuri, chiar în timpul audierii ultimului ca martor în legătură cu acuzațiile aduse Elenei Udrea în DOSARUL GALA BUTE.

19 oct. 2016, 16:24
DOSARUL GALA BUTE. Cum s-au contrat de la bani foştii boxeri Rudel Obreja şi Leonard Doroftei

DOSARUL GALA BUTE. Leonard Doroftei a fost adus cu mandat la termenul de miercuri, după ce instanța l-a citat, dar fostul sportiv nu s-a prezentat. Doroftei era președintele Federației Române de Box (FRB) la data la care firmele lui Rudel Obreja se ocupau de organizarea Galei Bute. Fostul sportiv a început prin a relata instanței că, în 2011, nici FRB nu putea organiza o gală de box, ci elibera doar licențe în acest sens. „Nu putea să fie organizator al unei gale în care să boxeze Bute. Nu știu în ce calitate a organizat Rudel Obreja Gala Campion pentru România”, a declarat Doroftei.

DOSARUL GALA BUTE. Fostul sportiv a relatat că veniturile FRB se constituiau în proporție de 90% finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului și 10% din sponsorizări. El a infirmat sumele vehiculate în rechizitoriu care ar fi fost primite de FRB cu titlul de sponsorizări, respectiv 400.000 de euro, arătând că pe parcursul unui an aceste sume sunt cuprinse între 2.000 și 10.000 de euro. Mai mult, Doroftei a declarat că unele societăți care au sponsorizat FRB au solicitat apoi restituirea banilor, moment în care a avut loc următorul schimb de replici:

Leonard Doroftei: Rudel Obreja avea să ne dea 9.000 de lei care s-au transformat în 90.000 de lei

Rudel Obreja (n.r. – din sală): Invers, prietene!

Leonard Doroftei: El spune că noi aveam să îi dăm lui… Eu cunosc doar faptul că cel care organizează gala trebuie să plătească licențe pentru sportivi. Ce face, cum face…

DOSARUL GALA BUTE. Nu a fost singurul martor care l-a scos din sărite pe Rudel Obreja la termenul de miercuri. După depoziția lui Doroftei a venit rândul la bară unui alt martor, care nu a fost consecvent în cele declarate în sală cu cele scrise la urmărirea penală. Ceban Vladeslav a declarat că la rugămintea tatălui său ducea pachete și plicuri sigilate la societatea NEI Guard, unde acestea erau primite de un anume Adrian Tudosie. „Într-o singură împrejurare l-am întâlnit pe Rudel Obreja la NEI Guard, când Tudosie i-a predat unul dintre plicuri”, a spus Vladeslav.

DOSARUL GALA BUTE. La insistențele judecătorului, care i-a pus în vedere că la urmărirea penală a declarat că tatăl său s-a întâlnit cu Rudel Obreja, la care martorul a răspuns: „Într-o mașină, în apropierea blocului în care locuiam l-am văzut într-o mașină pe tatăl meu, pe Tudosie Adrian și pe o altă persoană despre care am avut impresia că este Rudel Obreja. S-a înțeles greșit. Niciodată nu am spus sigur”.

DOSARUL GALA BUTE. După finalizarea audierii, instanța l-a invitat pe martor să citească și să semneze declarația. Cum acesta nu și-a găsit un loc în sala arhiplină, Rudel Obreja a răbufnit: „Să ia loc în boxă!”. Avocații au încercat să îl liniștească, însă Rudel Obreja a continuat: „Eu am stat în arest preventiv pe baza unor asemenea declarații!”.

DOSARUL GALA BUTE. Pe 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în DOSARUL GALA BUTE, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.