DOSARUL GALA BUTE. Procesul Elenei Udrea şi al complicilor săi a început la ICCJ. VIDEO

Miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început procesul în dosarul "Gala Bute", în care vor fi judecaţi Elena Udrea, Rudel Obreja, Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu, Ion Ariton şi Dragoş Botoroagă.

22 apr. 2015, 11:02
DOSARUL GALA BUTE. Procesul Elenei Udrea şi al complicilor săi a început la ICCJ. VIDEO

Primul termen al procesului a fost fixat pentru miercuri, 22 aprilie, la ora 13.30. Elena Udrea, Tudor Breazu şi Rudel Obreja au fost aduşi la instanţă direct din Arestul Central al Poliţiei Capitalei.

Părţi civile în dosar s-au constituit Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, SNTGN TRANSGAZ SA, OIL TERMINAL SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Apelor Minerale SA, SNGN ROMGAZ SA, SPEEH Hidroelectrica SA, SC IAR SA,
CNTEE Transelectrica SA.

Elena Udrea, Tudor Liberiu Breazu, Rudel Obreja, Gheorghe Nastasia, Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Dragoş Botoroagă şi Ion Ariton au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în legătură cu săvârșirea, în perioada 2010 – 2012, a mai multor infracțiuni de corupție, asimilate și conexe infracțiunilor de corupție, privind administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și de către Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.

Pentru Elena Udrea, Tudor Breazu şi Rudel Obreja, procurorii cer judecarea în stare de arest preventiv.

În sarcina Elenei Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului la data faptelor, sunt reţinute infracţiuni de  luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Citeşte şi DOSARUL GALA BUTE. Elena Udrea cere să fie judecată ÎN LIBERTATE

Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, este acuzat de complicitate la luare de mită, iar Rudel Obreja, reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L și președinte al Federației Române de Box la data faptelor, va fi judecat pentru complicitate la luare de mită, evaziune fiscală(2 infracțiuni) şi spălare de bani.

Gheorghe Nastasia şi Ştefan Lungu au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită,, respectiv complicitate la dare de mită (trei infracțiuni).

Ana Maria Topoliceanu (luare de mită), Dragoş Botoroagă (dare de mită) şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton (articipație improprie la abuz în serviciu, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite) vor fi judecaţi sub control judiciar. 

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Udrea Elena Gabriela, Ariton Ion, Obreja Rudel, Resmeriță Cornel, Condoiu Cristofor Alin, Gardean Adrian, Gărdean Miron Dorel și Lupulescu Miron.

Potrvit rechizitoriului procurorilor, Elena Udrea „a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpații Lungu Ștefan – consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria – director CNI, Nastasia Gheorghe – secretar general al ministerului și Breazu Tudor Liberiu – asistent personal) au primit, cu știința inculpatei, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de minister”. Anchetatorii susţin că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a unui partid și inculpatul Obreja Rudel).

De asemenea, inculpata Elena Udrea și-a exercitat atribuțiile în mod nelegal și a determinat alți funcționari din cadrul ministerului să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la o gală de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului și creând un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel.

Inculpatul Ariton Ion, în calitate de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menționate și a determinat reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege.

Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obținute în modalitățile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a înregistrat în contabilitatea societății pe care o administra cheltuieli fictive.

DOSARUL GALA BUTE. Elena Udrea rămâne în arest preventiv

Potrivit DNA, în perioada 2010-2011, Elena Udrea și Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de această firmă în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

Astfel, arată procurorii, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către S.C. Last Time Studio S.R.L., controlată de Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod s-au realizat 5 plăți în valoare totală de 335.486 lei. La rândul său, Ștefan Lungu îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu.

„Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, mai arată DNA.

Elena Udrea, atac la justiţie după două săptămâni de TĂCERE. „Îmi cer scuze că am apărat sistemul”

Totodată, se precizează în comunicatul DNA, în cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

„Urmare acestei solicitări, în data de 06.10.2011 Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeași zi ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obținută prin săvârșirea infracțiunilor de corupție descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu și Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizației București a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor”, spun procurorii.

Astfel, în perioada 19 iulie 2011 — 18 iulie 2012, în contabilitatea organizației au fost înregistrate 21 de contracte de donație cu o valoare totală de 1.537.200 lei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Udrea Elena Gabriela, Ariton Ion, Obreja Rudel, Resmeriță Cornel, Condoiu Cristofor Alin, Gardean Adrian, Gărdean Miron Dorel și Lupulescu Miron.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin pentru infracțiunile de abuz în serviciu și față de inculpații Gardean Adrian, Gardean Miron Dorel și Lupulescu Miron pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, pentru infracțiunile de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, reținute în sarcina inculpatei Udrea Elena Gabriela, cauza a fost disjunsă și continuă cercetările.