DOSARUL MICROSOFT. Parlamentul European nu i-a ridicat IMUNITATEA lui Dan Nica

Comisia Juridică a Parlamentului European și-a declinat, miercuri, competența în ceea ce privește ridicarea imunității europarlamentarului Dan Nica, invocând faptul că acesta nu fusese parlamentar european la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale.

17 sept. 2015, 07:47
DOSARUL MICROSOFT. Parlamentul European nu i-a ridicat IMUNITATEA lui Dan Nica

Președintele PE, Martin Schulz, a anunţat, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European de marți, că membrii Comisiei Juridice și-au declinat competența privind ridicarea imunității europarlamentarului Dan Nica.

Legislativul european și-a motivat această decizie prin faptul că Dan Nica nu era parlamentar european la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale în Dosarul „Microsoft”. 

Acum, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, președintele Schulz a informat că ieri, 15 septembrie 2015, Comisia Juridica a PE și-a declinat competența privind ridicarea imunității europarlamentarului Dan Nica, deoarece acesta nu fusese parlamentar european la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Acest răspuns va fi transmis autoritatilor romane.

A trecut aproape un an de zile de când DNA a solicitat PE ridicarea imunității. Cam încet s-a mișcat Parlamentul European în acest dosar”, a scris europarlamentarul român Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

Procurorii anticorupție au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Dan Nica, pe care îl acuză de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul Microsoft. Fostul ministru al Comunicaţiilor este acuzat că ar fi primit o parte din suma de 20 mililoane de dolari, virată de Fujitsu Siemens Computers, în contul unor off-shore-uri, cu titlu de consultanţă aferentă contractului de licenţe Microsoft cu Guvernul, pentru ca acesta să fie încheiat în condiţiile propuse de Fujitsu, scrie caleaeuropeana. ro

CITEŞTE ŞI LOTUL celor 9 miniştri din Dosarul MICROSOFT. În ce stadiu este ancheta după 1 an. Poziţia oficială a DNA

Dan Nica mai este acuzat și că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, conform DNA.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai.