DOSARUL MICROSOFT: Senatorii jurişti au termen 15 zile pentru a întocmi raport în cazul Andronescu-Mihăilescu

Biroul Permanent al Senatului a decis, miercuri, să înainteze Comisiei juridice copiile materialului probator şi referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul unor foşti miniştri, iar comisia are termen 15 zile pentru întocmirea unui raport în acest caz.

01 oct. 2014, 11:35
DOSARUL MICROSOFT: Senatorii jurişti au termen 15 zile pentru a întocmi raport în cazul Andronescu-Mihăilescu

Am încercat cu maximă rapiditate să operaţionalizăm această problemă. Am hotărât, conform procedurilor, regulamentului, să înaintăm referatul şi copiile materialului probator către Comisia juridică, căreia i-am dat un termen de 15 zile pentru întocmirea raportului. 15 zile calendaristice, întotdeauna aşa se procedează. Deci astăzi suntem în 1, pe 15 octombrie. Eu am făcut propunerea pentru aceste 15 zile. După ce vine raportul, acesta trebuie trimis, dus la cunoştinţa tuturor grupurilor parlamentare şi sigur că după aceea în prima şedinţă de plen va intra în discuţie’, a declarat miercuri preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului permanent.

La rândul său, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a afirmat că dosarul privind ancheta care vizează nouă foşti miniştri ai mai multor guverne este unul complex.

‘S-a repartizat dosarul venit de la Ministerul Justiţiei Comisiei juridice, cu un termen de control de două săptămâni în care membrii comisiei să poată vedea şi să poată analiza. E vorba despre 13 volume, din care numai referatul are 72 de pagini şi sunt numai 11 senatori în această comisie. Regimul dosarului este secret şi trebuie să vadă fiecare despre ce e vorba şi o să dureze un pic, ca să putem după aceea să tragem o concluzie, să întocmim un raport şi să-l prezentăm plenului’, a declarat Chelaru pentru AGERPRES.

În ceea ce priveşte raportul Comisiei juridice a Senatului referitor la solicitarea ANI de demitere de drept a liberalului Akos Mora din funcţia de senator, Ioan Chelaru a precizat că cel mai probabil acesta va intra în atenţia conducerii Senatului la viitoarea şedinţă a Biroului permanent.

Preşedintele Senatului a precizat însă că pentru acest subiect nu va avea loc o şedinţă de plen.

DECIZIA deputaţilor în cazul VALERIAN VREME privind cererea de urmărire penală în Dosarul Microsoft

‘Nu voi face plen pentru acest subiect. Ieri în şedinţa Biroului Permanent s-a hotărât ca eu să formulez în calitate de preşedinte al Senatului un răspuns pe această problemă Agenţiei Naţionale de Integritate. Serviciul juridic va întocmi o propunere de răspuns pe care să o înaintez către ANI’, a spus Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis marţi Camerei Deputaţilor şi Senatului referatele DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme, au precizat pentru AGERPRES oficiali ai MJ.

Documentele au fost transmise Parlamentului de ministrul Justiţiei, după ce anterior le-a primit de la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al Prim-ministrului ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.