DOSARUL NANA, trimis în judecată de Parchetul General

Dosarul  privind retrocedarea ilegală a terenurilor de la Nana a fost trimis în judecată de Parchetul General. Mai multe persoane sunt acuzate, în acest dosar, de conflict de interese, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale sau fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, are pus sechestru pe o parte din moşia de la Nana.

21 mai 2015, 09:57
DOSARUL NANA, trimis în judecată de Parchetul General

Procurorii Parchetului General au dispus, în luna martie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de 11 persoane în dosarul schimburilor de terenuri din localitatea Nana. 

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu și Marian Dobre sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălare a banilor, conflictul de interese și fals în declarații.

De asemenea, Gheorghe Dobre este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor și conflict de interese; Simona Alina Preda, Vasilica Preda, Domnica Enciu și Daniela Negoiță sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor.

În plus, Nicolae Tudorache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor și fals în declarații, iar Georgică Ștolea de complicitate la abuz în serviciu și spălare a banilor.

Totodată, față de Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre și Simona Alina Preda s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Procurorii susțin că, în perioada 2005 — 2010, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre și fostul primar comunei Nana Dumitru Budeșteanu (în prezent decedat) au inițiat, constituit și sprijinit un grup infracțional organizat, la care au aderat și ceilalți inculpați, fapte urmate de săvârșirea de infracțiuni care au avut ca rezultat retrocedarea de terenuri prin eludarea dispozițiilor legale în materie.

CITEŞTE ŞI Ioana Băsescu, încercări disperate ca să-şi păstreze moşia de la Nana. A depus 30 de plângeri în instanţă

În aceeași perioadă, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în calitate de membri ai Comisiei de fond Funciar Nana, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre nu au îndeplinit sau au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate în numele unui număr mare de persoane (cca. 100), fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate.

În realizarea scopului vizând retrocedarea de terenuri, inculpații au utilizat diverse manopere frauduloase, inclusiv falsificarea unor înscrisuri dintre care enumerăm: procese verbale de ședință, cereri de retrocedare, declarații pe propria răspundere, acte de stare civilă ori copii de pe acestea, declarații olograf, diverse adrese.

Ulterior validării ori emiterii titlului de proprietate, în scopul ascunderii originii ilicite, au transferat, au determinat ori au ajutat la transferul dreptului de proprietate asupra unor terenuri retrocedate, totodată au săvârșit acțiuni care au avut ca rezultat dobândirea, deținerea și folosirea de bani și terenuri cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni.

În 4 iulie 2014, procurorii Parchetului ICCJ anunţau că au început urmărirea penală în dosarul Nana faţă de şapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, ei fiind acuzaţi de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind retrocedarea unor terenuri în comuna Nana, judeţul Călăraşi, în 24 iunie a fost extinsă urmărirea penală faţă de Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgică Stolea şi Constantin Manea, membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana.

În februarie 2015, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile şi imobile, dar şi un teren de 735 de hectare, în cazul căruia procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat în mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare puse sub sechestru de PICCJ face parte şi terenul Ioanei Băsescu.

„Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea”, reacţiona, la acel moment, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, pe Facebook.