Dosarul Zilei: Adrian Ţuţuianu sau cum se ia taxa de şmecher la Dâmboviţa VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

07 mai 2014, 06:34
Dosarul Zilei: Adrian Ţuţuianu sau cum se ia taxa de şmecher la Dâmboviţa VIDEO

Politicienii fura ca in codru. Liberi si nestingheriti. Asta chiar daca, zi de zi, procurorii mai aresteaza cate un baron local. Nici macar frica de puscarie nu opreste jaful din bani publici. Mergem azi la Dambovita unde politicienii de la putere si opozitie sunt ciuruiti cu dosare penale. Baronul Florin Popescu de la Miscarea Populara are dosar pentru luare de mita. Popescu este acuzat ca lua carne de pui spaga de la evazionistii fiscali. Primarul de la Targoviste Gabriel Boriga, prietenul baronului Popescu, are dosare penale pentru contractele dezavantajoase facute de primarie. Ion Stan, deputat PSD de Dambovita, si mare jupan local apropiat de Adrian Nastase, este acuzat ca a luat spaga de la oameni de afaceri in campania electorala pentru a le facilita contracte cu statul. In dosarul deputatului Stan este vehiculat si numele baronului Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita dar si al ministrului Mediului, Rovana Plumb.

Tutuianu ar fi trebuit sa-i ajute pe afaceristii damboviteni tot cu bani de la bugetul consiliului in schimbul ajutorului in campania electorala. Desi aproape toti politicienii importanti din judet sunt urmariti de procurori, in mod paradoxal, acestia nu se cumintesc si sifoneaza bani publici. Haideti sa vedem cum! Pana in 2012, Tutuianu era asociat la un cabinet de avocatura, alaturi de doamna Suzana Stan. Doamna cu pricina este sotia lui Cristian Stan, presedintele PSD Targoviste si cel mai apropiat colaborator al baronului Adrian Tutuianu. Acest Cristian Stan detine si functia de consilier local si este antrenat de PSD pentru a castiga functia de primar al orasului Targoviste.

Tutuianu a iesit din firma de avocatura pentru ca il obliga legea, insa sotia prietenului sau Stan a inceput sa semneze pe banda rulanta contracte de asistenta juridica cu, atentie, aproape 40 de primarii din judetul Dambovita. Contractele au fost semnate dupa ce Tutuianu a ajuns seful judetului. Primarii acestor comune dambovitene platesc lunar o taxa pentru servicii juridice familiei PSD-istului Stan, prietenului baronului Tutuianu. Un fel de taxa de smecher. Evident, toti primarii din judet depind de banii si bunavointa baronului. Este curios cum aproape 40 de primari din judet au ales sa lucreze tocmai cu cabinetul de avocatura apropiat de Tutuianu, de fapt ei ii platesc bani fostei sale firme. Si lucrurile nu se opresc aici, cabinetul de avocatura numit Stan si Asociatii a semnat contracte cu institutii subordonate direct sefului CJ Dambovita, acelasi Tutuianu. Astfel, platesc lunar o taxa de asistenta juridica: Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Spitalul Judetean, Parcul Industrial din orasul Moreni, Serviciul Judetean de Ambulanta, Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, Agentia de Dezvoltare Regionala Muntenia. Zeci si zeci de contracte din bani publici. Fostul cabinet de avocatura al baronului PSD Tutuianu incaseaza si bani din proiecte europene. In total, toate aceste contracte de asistenta juridica aduc in conturile casei de avocatura Stan si Asociatii peste 15 mii de euro pe luna, adica peste 180 de mii de euro anual din bani publici. Cum se face ca toate aceste institutii din judetul Dambovita, subordonate direct baronului Tutuianu, fac afaceri tocmai cu fostii parteneri ai acestuia, cu prietenii sai, cu familia Stan? Care familie este implicata si politic in PSD, deci este subordonata lui Tutuianu? Pentru ca asa e politica in Romania! Povestea aceasta, la fel ca multe altele, miroase de la o posta a combinatie politica facuta in familia PSD la Dambovita. Informatiile despre Tutuianu se afla deja in atentia Agentiei Nationale de Integritate pentru ca baronul continua sa incaseze linistit bani de la fostul sau cabinet de avocatura- sub forma unei chirii lunare pentru sediul firmei, proprietatea sa. Tutuianu a mai incasat si o suma de bani lunara, ce reprezenta pretul actiunilor de la casa de avocatura, pe care le-a vandut familiei Stan. In final, cand documentele arata cat se poate de clar cum se scurg banii in buzunarele politice, nu ne ramane decat sa-l citam pe Caragiale: prostii mor spunea maestrul, prostia insa este nemuritoare…