DOSARUL ZILEI, episodul 1: Cazul Metrorex VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania,  despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro. 

14 ian. 2014, 12:20
DOSARUL ZILEI, episodul 1: Cazul Metrorex VIDEO

O increngatura de afaceri politice ce dureaza de aproape 20 de ani, in care sunt implicati oamenii presedintelui Traian Basescu, lideri de sindicat dar si personaje cu greutate din PSD si PDL. Ca sa intelegem importanta metroului din Bucuresti ne putem imagina o greva generala la metrou: atunci, practic, Capitala Romaniei ar fi paralizata.

Personajul care decide daca metroul functioneaza sau nu se numeste Ion Radoi, el este liderul de sindicat al companiei de stat Metrorex. Dupa cum vom vedea, compania Metrorex este detinuta de stat doar pe hartie, in realitate a fost “privatizata” cu acceptul politicienilor. Radoi controleaza metroul inca de la mijlocul anilor 90. El s-a aflat intotdeauna deasupra directorilor generali ai companiei si deasupra sefilor din Ministerul Transporturilor. Timp de 8 ani (intre 2000 si 2008) a fost deputat PSD, fiind protejatul unui alt lider de sindicat, Miron Mitrea, cel care a dat haina de sindicalist pe cea de politician si a condus ministerul Transporturilor in guvernarea Nastase. Cat timp PSD s-a aflat la putere, incepand din 1994, sindicatul controlat de Radoi a intrat in afaceri cu societatea de stat Metrorex. Sindicalistii au preluat printr-o firma toate spatiile comerciale si publicitatea din interiorul metroului. Statul primea firmiturile iar sindicalistii s-au imbogatit pe spatele muncitorilor simpli de la metrou, folositi ca masa de manevra. Abia dupa 10 ani, anul acesta, corpul de control al primului ministru a ridicat vălul pus peste afacerile sindicalistilor. Prejudiciile pentru stat si Metrorex sunt estimate la milioane de euro. Radoi si conducerile Metrorex au fost chemate sa dea cu subsemnatul la DNA.

Pana va da cu subsemnatul, Radoi ramane insa in picioare, asa cum a supravietuit si dupa ce puterea portocalie a pus mana pe Romania in 2004. Daca Radoi pocnea din degete, metroul se oprea, astfel ca ministrii PDL Gheorghe Dobre, Radu Berceanu si apoi Ludovic Orban – de la PNL au tacut. Unul dintre acesti ministri ne-a declarat ca atunci cand a trebuit sa numeasca un director general la Metrou l-a consultat personal pe sindicalistul Radoi. Nu se putea fara el! Acelasi ministru al transporturilor ne-a declarat ca a incercat sa rezilieze contractul de intretinere a trenurilor dintre Metrorex si societatea frantuzeasca ALSTOM. Presiunile la nivel inalt au fost imense. Nu a reusit! Informatiile ministrului erau ca metroul platea de 3 ori mai multi bani decat cheltuiau in mod real francezii cu intretinerea. Din documentele noastre rezulta ca timp de 10 ani compania ALTSTOM a incasat de la metrou 350 de milioane de euro. Rezulta ca peste 200 de milioane de euro au ingrasat conturile de la Paris ale companiei. Aceasta afacere, ALSTOM/ METROREX, poate intra lejer in topul primelor 10 tepe luate de statul roman in acesti ani de democratie.
A venit si anul 2009, cand PDL l-a numit la conducerea Metrorex pe Gheorghe Udriste, omul de baza al presedintelui Traian Basescu, de pe vremea in care acesta din urma era primarul general al Capitalei. Udriste a continuat sa tolereze afacerile de la Metrou ale sindicalistilor si in paralel a semnat un contact pentru spatiile de publicitate cu o firma controlata de Sorin Ovidiu Vantu. Udriste a semnat un contract de cateva sute de mii de euro pentru deratizare si anihilare a sobolanilor cu o companie controlata de colegul sau de partid William Branza, deputat PDL si apropiat al Elenei Udrea. La mijlocul guvernarii PDL, portocalii au dat insa marea lor lovitura de la Metrou: au semnat contractele de constructie ale magistralei 5 de metrou, estimate la circa 1, 1 miliarde de euro, una dintre cele mai mari investitii ale unei companii de stat din Romania. Udriste a dat drumul la lucrari dar acestea s-au blocat repede din cauza caietului de sarcini facut prost, din cauza specificatiilor tehnice la fel de proaste si a lipsei de bani. Magistrala 5 este o treaba romaneasca: inceputa prost si continuata la fel de prost, asta desi Statul reusise sa ia un credit de peste 400 de milioane de euro pentru finantarea lucrarilor. A urmat apoi capuseala politica portocalie: anonima societate AB Construct este una din firmele care lucreaza la noua linie de metrou. Compania a fost controlata tocmai de unul dintre apropiatii primarului PDL de la sectorul 3, Liviu Negoita, dar si de ministrul portocaliu Adrian Videanu. Evident, AB Construct castigase multiple contracte la primaria sectorului 3 in guvernarea PDL.

Pana sa apuce procurorii DNA sa-si faca treaba, la Metrou noua guvernarea USL nu a stat cu mainile in san: noul director, numit in 2012, este un apropiat al primarului sectorului 5 al Bucurestiului, celebrul Marean Vanghelie. Nimic nu se schimba in Romania: doar stapanii politici care ne conduc! Acelasi Vanghelie are relatii apropiate, evident, cu Ion Radoi, liderul de sindicat. Cercul se inchide. Vanghelie si Radoi fusesera pe vremuri protejatii lui Miron Mitrea. Noul director al Metroului se numeste Aurel Radu si a fost, atentie, seful cantinelor sociale din sectorul 1 si director de cadastru al regiei protocolului de stat- RAPPS. Aceasta regie gestioneaza toate imobilele si terenurile Statului. Radu este la randul lui un mega proprietar de terenuri valoroase in Bucuresti, imobile si bijuterii. Seful de la Metrou este milionar in euro, la fel ca prietenul sau Remus Truica, fostul sef de cabinet al premierului Nastase. Truica si seful de la Metro obisnuiesc sa joace impreuna tenis de camp. Intamplator, acelasi Truica era cel care superviza regia protocolului de stat pe vremea lui Nastase, acolo unde a lucrat Aurel Radu. Truica este si el un mogul imobiliar, detinand proprietatii fabuloase preluate de la regia de stat.

Pe final, va imaginati cam ce au de gand sa faca la Metrou trio-ul Vanghelie- Radoi -Aurel Radu? Evident, sa aiba grija sa calatorim in siguranta! Cand premierul Victor Ponta a facut rost de bani ca lucrarile de metrou sa continue, ar fi trebuit sa ceara si un CV al baietilor veseli de la Metrorex care vor cheltui sutele de milioane de euro. Facem un pariu ? Peste 5 ani, procurorii DNA vor ancheta exact cum s-a construit magistrala 5 de metrou a Romaniei – un viitor dosar al guvernarii USL..