DOSARUL ZILEI, episodul 115: Ofiţerii acoperiţi şi Băsescu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

15 sept. 2014, 09:12
DOSARUL ZILEI, episodul 115: Ofiţerii acoperiţi şi Băsescu

Gura pacatosului adevar graieste! Proverbul se potriveste de minune presedintelui Traian Basescu. Acesta a cerut recent candidatiilor la alegerile prezidentiale sa recunoasca public daca au fost sau sunt ofiteri sub acoperire ai unui serviciu de informatii. Venita din gura presedintelui, solicitarea a provocat rasete infundate sau zambete complice in mediul politic. Chiar presedintele este subiectul unor astfel de acuzatii, ca pe vremuri, in tinerete cand lucra la Anvers in Belgia, ar fi fost in solda directiei de informatii externe. Ofiterul Basescu ar fi fost initial lucrator in cadrul directiei de informatii militare. Aceasta legenda este „probata” cu niste mentiuni intr-un asa-zis dosar de securitate. Care nu se mai gaseste… Adversarii presedintelui sustin ca dosarul sau de securist ar fi fost distrus.

Ce este cat se poate de clar, si o sa va dau cateva exemple in cele ce urmeaza, este faptul ca Traian Basescu a fost de-a lungul carierei sale politice de-a dreptul fascinat de serviciile de informatii. Dupa 10 de mandat, Basescu are aura ca este „stapanul absolut al informatiilor si dosarelor”, ca apasa pe butoane si, pac, incep urmari penale sau executii publice impotriva adversarilor. Presedintele a muncit serios pentru a-si crea aceasta imagine- de om care stie tot si se razbuna. Ani de zile, dusmanii sai, chiar si partenerii sau politici, au vorbit in soapta despre faptul ca Basescu te poate baga la racoare. Astfel, romanii au ajuns sa creada sincer, desi nu isi pot explica de ce, faptul ca traiesc intr-o societate securistica – de exemplu, in sondajele de opinie, majoritatea cred ca le sunt ascultate telefoanele si sunt urmariti. Revenind la Basescu si relatia lui cu serviciile de informatii, o sa va prezint cateva detalii din cariera sa politica, care spun multe.

In 2001, presedintele de atunci al Partidului Democrat, Traian Basescu facea o alianta politica cu Partidul National Roman condus de Virgil Magureanu, fostul sef al serviciului roman de informatii. Acest partid, PNR, era infiltrat si construit de veritabili baieti cu ochi albastrii (fie activi, fie retrasi la vatra, chestiune destul de discutabila, pentru ca din servicii iesi doar cu picioarele inainte). Astfel, PD-ul lui Basescu a fost inflitrat masiv cu sange securistic.

Un lider al PNR, pe nume Dorin Iacob, apropiat al lui Magureanu a devenit caratorul de servieta, umbra lui Basescu. In 2005, cand Basescu a ajuns presedinte, Dorin Iacob era vehiculat ca viitor sef in structurile de informatii. Nu s-a mai intamplat. Un alt baiat „deplin acoperit” in partidul democrat era si necunoscutul Romeo Raicu, om de baza al lui Basescu. In 2005, deputatul Raicu primeste sefia comisiei de supraveghere a serviciului de informatii externe SIE. Raicu facea parte dintr-o echipa mai extinsa, din care nu lipseau baieti cu ochi albastrii ca Sorin Frunzaverde sau Mihai Stanisoara. Frunzaverde, actual baron de Caras Severin, a ajuns ministrul Apararii in primul guvern al Aliantei DA iar Stanisoara consilier pe probleme de securitate nationala la Cotroceni, mana dreapta a lui Basescu. In 2008, acelasi Stanisoara este promovat la randul lui ministrul Apararii. Din aceasta echipa, Basescu isi va racola viitorul sau consilier pe siguranta nationala de la Cotroceni. Este un personaj, la fel, necunoscut opiniei publice, dar extrem- extrem de influent. Se numeste Daniel Moldoveanu si are si el ochii albastrii la propriu. Moldoveanu a fost consilierul deputatului Romeo Raicu, apoi a ocupat functia de sef al comunitatii de informatii din administratia prezindentiala, pana in primavara acestui an. Moldoveanu, eminenta cenusie de la Cotroceni, si-a promovat la randul lui finii si apropiatii, tot cu sange albastru, evident. Sorin Blejnar, puternicul sef al Fiscului, era finul lui Moldoveanu. Un alt personaj din aceasta echipa este si Victor Vevera, actual consilier la departamentul securitatii nationale. Vevera a lucrat la unitatea de informatii a ministerului de interne- doisunsfert.

Tot de la doisunsfert a fost adus la Cotroceni si generalul Terente Merce, omul de baza al celebrului Virgil Ardelean, zis si Vulpea. V-am dat doar cateva exemple pentru ca lista baietilor cu ochi albastrii din proximitatea lui Basescu ar ocupa ore intregi de emisie. Vorba „nefericitului” Mircea Geoana, care, intrebat despre ofiterii sub acoperire, a punctat: „nici noi nu mai stim cati suntem..”