DOSARUL ZILEI, episodul 22: Academia Română şi afacerile imobiliare cu GRIVCO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

12 feb. 2014, 09:59
DOSARUL ZILEI, episodul 22: Academia Română şi afacerile imobiliare cu GRIVCO

Academia Romana ar trebui sa fie cea mai respectabila institutie publica si sa reprezinte etalonul profesionalismului in societatea romaneasca. Academicienii sunt teoretic varfurile stiintei si culturii zilelor noastre. Astazi insa o sa vorbim despre o latura mai putin cunoscuta a activitatii Academiei Romane, aceea a afacerilor imobiliare, mai precis cu terenuri agricole. Dupa Traian Basescu, implicat in afaceri agricole in judetul Calarasi, chiar si Academia n-a stat departe de astfel de combinatii.

Da, ati auzit bine, Academia detine sute de cladiri in toata tara si zeci de mii de hectare de teren agricol. Averea Academiei intrece orice imaginatie: este de ordinul sutelor de milioane de euro. Povestea imobiliara pe care v-o prezint incepe in anul 2005, atunci Academia a decis sa infiinteze o fundatie, denumita Fundatia Patrimoniu, care sa administreze toate bunurile imobiliare ale institutiei. Presedintele acestei fundatii a fost numit profesorul Alexandru Bogdan, specializat in zootehnie. Alexandru Bogdan este membru corespondent al Academiei Romane din anul 1991 si doctor Honoris Causa. CV-ul sau este impresionant, o perioada profesorul fiind director in ministerul agriculturii. La mijlocul anilor 2005, Bogdan ocupa si importanta functie de vice presedinte al Comisiei de Patrimoniu din Academia Romana. Timp de 5 ani, profesorul a valorificat zestrea imobiliara impresionanta prin diverse afaceri, fie prin arendarea terenurilor agricole, fie prin concesiune, prin asociere sau prin inchiriere. Asadar, am putea crede ca Academia a devenit o importanta societate comerciala, care a facut profit in toti acesti ani. Profitul s-a facut pe spatele academiei, dar s-a dus in buzunarele unor firme private. In 2013, dupa ce presedintele academiei a devenit Ionel Haiduc, colegii academicieni i-au facut plangere penala profesorului Alexandru Bogdan. Raportul de control al Academiei la fundatia Patrimoniu este spectaculos si ingrozitor in acelasi timp. Peste 10 mii de hectare de teren agricol detinute de academie au ajuns sa fie exploatate de politicieni cu greutate sau de diversi afaceristi certati cu legea. Practic, terenurile Academiei au fost cedate la preturi derizorii, fara nicio licitatie sau selectie. Un exemplu este sugestiv: in 2009 fundatia Patrimoniu a concesionat 322 de hectare de teren in judetul Giurgiu pentru o durata de 49 de ani, la pretul de 1000 de dolari pe an, adica mai putin decat impozitul pe teren platit la stat! Ca sa ne facem o idee a tunului imobiliar, o sa va citesc acum o lista cu terenurile agricole cedate pe ochi frumosi de Academie: circa 3000 de hectare pe teritoriul judetului Calarasi, concesionate de-a lungul anilor companei Grivco – detinuta de Dan Voiculescu, alte 2000 de hectare in localitatea Gradistea – tot la Calarasi, 240 de hectare de livada la Tecuci, 216 hectare in comuna Matca – judetul Galati, 207 ha de teren in comuna Targusor – jud Constanta, cedate pentru o afacere in domeniul energiei eoliene sau alte 47 de hectare in Mogosoaia, langa Bucuresti. Si lista poate continua. Principalele beneficiare al terenurilor agricole detinute de Academie au fost, pana in 2009, companiile lui Dan Voiculescu.

In 2006, mogulul exploata peste 5000 de ha in baza unor contracte de arenda care au fost prelungite succesiv prin diverse acte aditionale. In raportul Academiei se arata ca fundatia Patrimoniu a incalcat in repetate randuri legea, pentru a favoriza societatea Grivco. Aceasta din urma a exploatat suprafete de teren mult mai mari decat cele prevazute in contract, chiar si terenuri care nu se aflau in proprietatea Academiei ci fusesera primite de la Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi folosite cu titlu gratuit. Toate datele despre afacerile companiei Grivco si Academia Romana se afla acum in dulapurile procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. O adevarata bomba cu ceas pentru USL. Evident, aceste combinatii imobiliare s-au facut fara aprobarea conducerii Academiei Romane. Contractele au fost facute pe zeci de ani si nu mai pot fi reziliate atat de usor, deoarece prevad despagubiri uriase in dauna Academiei. Parctic, mare parte din averea institutiei a fost „privatizata” prin intermediul fundatiei Patrimoniu. Venerabilul Dan Berindei declara acum cativa ani ca este mandru ca Academia Romana este bogata… Vestea trista domnule profesor este ca Academia a fost bogata, intre timp s-au ocupat politicienii de saracirea ei…