Dosarul Zilei, episodul 65: Iustin Cionca

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 15:28
Dosarul Zilei, episodul 65: Iustin Cionca

Suntem oficial in campanie electorala pentru parlamentul European. Romania ar trebui, teoretic, sa-si trimita cei mai buni politicieni la Bruxelles, pentru a reprezenta corect interesele tarii. Toate deciziile cu adevarat importante care ne afecteaza se iau in parlamentul european. Ce vedem insa ca se intampla? Presedintele si primul ministru se ameninta cu puscaria! In schimb, nimeni nu stie cine sunt candidatii pentru europarlamentare, ce vor sa faca ei pentru alegatori si, cel mai important, daca sunt calificati sa ocupe aceste posturi. Anul acesta, ca la fiecare alegeri, au intrat pe listele de candidati, tot felul de personaje ciudate, certate cu legea sau care sunt pilele baronilor politici.

O sa incepem de astazi prezentarea acestor euro- ciudati cu necunoscutul Iustin Marinel Cionca- Arghir, de la PDL. Acest Iustin Cionca este originar din Arad si este protejatul baronului portocaliu Gheorghe, zis „Ghita” Falca. Pe Falca, primarul Aradului si finul lui Basescu, il stie o tara intreaga. Falca a negociat cu Vasile Blaga, seful PDL, si l-a impus pe listele de eurocandidati pe acest necunoscut Cionca, pe principiul „sa aiba si Aradul un europarlamentar”. Si, mai ales, Falca trebuia sa aiba un om de incredere in Parlamentul European. Evident, Cionca nu prea are fata de europarlamentar, insa i-a facut servicii politice lui Falca, l-a ajutat sa fie sef al PDL Arad, l-a ajutat in campanii electorale si acum isi primeste rasplata. Documentele oficiale arata ca acest Cionca a fost timp de 7 ani, intre 1984 si 1991, vanzator la Cooperativa de Consum din comuna aradeana Pecica. Adica, a lucrat la magazinul satesc din comuna sa natala. Apoi, vanzatorul Cionca a devenit patron, s-a privatizat, si a deschis si el un magazin. Dupa 9 ani de vanzare la chiosc cu amanuntul, Iustin Cionca a fost ales primar in comuna natala Pecica. A ramas primar pana in 2008, cand a venit la Bucuresti sa guste din functia de deputat. In 2012, deputatul a ramas fara slujba si a fost ajutat sa ajunga consilier la Compania de Apa Arad, din subordinea Consiliului Judetean Arad, condus de colegul sau de partid, pdl-istul Nicolae Iotcu. Lui Cionca ii plac mult slujbele la stat, de aceea acum se viseaza europarlamentar. Problema este ca acest Cionca si-a terminat facultatea la 35 de ani, in conditii neclare, si ca nu stie limba engleza deloc. El pretinde insa ca stie sa scrie si sa citeasca in limba franceza. Ar fi interesant ca lui Cionca sa-i fie aplicat un test de limba franceza, macar de nivelul clasei a 5 a. Este greu de crezut ca il va trece cu brio. Cu toate acestea, Iustin Cionca a devenit cel mai important politician din judetul Arad dupa Ghita Falca, primarul orasului.

La fel de ciudat, dupa 10 ani de politica, Cionca a devenit extrem de bogat, in comparatie cu afacerile pe care familia sa le deruleaza si cu banii incasati ca primar de comuna sau de deputat. Astfel, in 2013, dupa ce a iesit din Parlament, Cionca a inceput sa cumpere pe banda rulanta terenuri agricole. El a cumparat in 2013 cinci terenuri agricole in suprafata de 8 hectare, si-a luat o casa noua si un apartament. In plus, el detinea deja din anii anteriori 10 terenuri agricole, cu o suprafata de, atentie, 120 de hectare, ceea ce-l face un adevarat latifundiar. Cionca mai detine o vila de mari dimensiuni si inca un apartament, plus un spatiu comercial. El are de recuperat circa 80 de mii de euro, dati imprumut unor prieteni. Sotia sa detine o clinica medicala moderna in Arad. Fostul vanzator de magazin se poate lauda asadar cu o avere impresionanta. In final, Cionca este cunoscut si pentru combinatiile politice facute cat timp PDL era la guvernare. Cionca a fost interceptat de SRI in dosarul penal al vamesilor corupti din Vestul tarii. El aranja, alaturi de Sorin Blejnar- seful ANAF si de Aurel Matiut- seful vamii Timisoara, angajarea unor prieteni in sistemul vamal. Va fi asadar o adevarata placere pentru politicienii europeni de la Bruxelles sa fie colegi cu acest Iustin Cionca. Romania se va face cu brio de rusine, inca o data. De fapt, la Bruxelles au fost si Vadim si Becali si EBA, ce poate fi mai rau decat atat…un Cionca in plus sau in minus, chiar nu conteaza.