Două proiectile neexplodate şi periculoase, descoperite în curţile unor localnici

Un proiectil de artilerie de 75 de mm din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost găsit joi dimineaţa în comuna vâlceană Pietraru, iar un proiectil de artilerie cu calibrul de 100 de milimetri, rămas neexplodat din perioada conflictelor militare, a fost găsit în pământ de un localnic din Medgidia în timp ce efectua lucrări agricole.

03 iul. 2014, 09:50
Două proiectile neexplodate şi periculoase, descoperite în curţile unor localnici

„Proiectilul a fost descoperit în gospodăria lui Dumitru B. din comuna Pietrari, în timpul efectuării unor săpături la o bucătărie de vară. Cercetările efectuate la faţa locului arată că proiectilul avea încărcătură pirotehnică şi prezenta pericol în cazul lovirii accidentale. După verificarea terenului cu detectorul de metale, muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă pentru a fi distrusă într-un poligon special amenajat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, maior Cătălin Popescu.

ISU Vâlcea recomandă ca în cazul descoperirii muniţiei rămase neexplodate aceasta să nu fie atinsă sau deplasată şi se interzice lucrul cu focul în apropiere.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au informat, joi, că autorităţile au fost alertate printr-un apel la numărul unic de urgenţe 112, un echipaj de pirotehnişti depistând la faţa locului un proiectil de artilerie cu calibrul de 100 de milimetri, rămas neexplodat din perioada conflictelor militare.

VEZI ŞI Ce au găsit nişte săteni în timp ce lucrau la o fermă. Au sunat imediat la 112

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, conducerea ISU Dobrogea le reaminteşte cetăţenilor că „în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat”.