Două treimi din cazurile de cancer, cauzate de „ghinionul biologic”

Două treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de "ghinion", susțin cercetătorii de la Johns Hopkins University, din Statele Unite ale Americii. E vorba mai precis de mutații accidentale în ADN și mai puțin de obiceiuri dăunătoare sau factori ereditari.

02 ian. 2015, 13:38
Două treimi din cazurile de cancer, cauzate de „ghinionul biologic”

Cercetătorii americani au studiat 31 de tipuri de cancer și au descoperit că 22 dintre acestea, inclusiv leucemia, cancerul de pancreas, cel osos, testicular, ovarian sau la creier, pot fi explicate în principal prin mutații accidentale, de fapt „un ghinion biologic”.

Celelalte nouă tipuri studiate, inclusiv cancerul colorectal, cancerul de piele, cancerul pulmonar la fumători, sunt mai puternic influențate de factori ereditari sau de mediu.

În total, cercetătorii de la Johns Hopkins University au atribuit 65% din incidența cancerului mutațiilor accidentale în gene care pot determina dezvoltarea cancerului.

„Când cineva se îmbolnăvește de cancer, vrea să știe de ce”, spune medicul oncolog dr. Bert Vogelstein, de la facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore, cel care a coordonat studiul publicat.

„Vor să creadă că există un motiv. Și motivul real în multe cazuri este nu faptul că nu te-ai comportat corespunzător sau că ai fost expus unei influențe de mediu dăunătoare, ci pentru că ești ghinionist. Ai pierdut la loterie”, a mai spus el.

La rândul său, un alt participant la studiu, biomatematicianul Cristian Tomasetii, a afirmat că mutațiile dăunătoare au loc „doar din întâmplare și din niciun alt motiv” atunci când celulele stem se divizează în diverse țesuturi din corp. Potrivit acestuia, studiul indică faptul că schimbarea stilului de viață sau a obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul, ar putea ajuta la prevenirea anumitor cancere, însă ar putea fi complet inutile în cazul altora.

„Prin urmare, ar trebui să ne concentrăm cercetările și resursele mai mult pe găsirea unor modalități de a detecta aceste cancere în stadiile incipiente, când pot fi tratate”, a adăugat el.

Cercetătorii au inventariat numărul cumulat de diviziuni ale celulelor stem dintr-un țesut – de exemplu în colon sau în plămâni – și au comparat acest rezultat cu riscul de cancer în acel țesut. În general, țesuturile în care au loc mai multe diviziuni, crescând astfel probabilitatea mutațiilor accidentale, sunt mai expuse la tumori.

Studiul nu a evaluat toate tipurile de cancer. Cancerul de sân și cel de prostată au fost excluse pentru că cercetătorii nu au putut evalua ratele de divizune.