Dragnea: Amnistia şi graţierea – o obsesie pentru Opoziţie, pentru Klaus Iohannis. Reacţia lui Victor Ponta

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a susţinut joi că eventuala adoptare a unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea reprezintă "o obsesie" pentru Opoziţie şi pentru şeful statului, Klaus Iohannis, adăugând că PSD are "obsesia de a repara nedreptăţile".

20 dec. 2018, 18:03
Dragnea: Amnistia şi graţierea – o obsesie pentru Opoziţie, pentru Klaus Iohannis. Reacţia lui Victor Ponta

„Pe mine discuţia aceasta (despre amnistie şi graţiere – n.r.) începe să mă plictisească. Dacă se va da vreodată în această viaţă, vă promit că vom discuta fără niciun fel de rezerve sau restricţii. Haideţi să discutăm despre ordonanţele, nu himerele din capul lui, ale altora din Opoziţie şi despre o ordonanţă care este extrem de importantă pentru români şi pentru cetăţenii români şi despre firmele româneşti”, a declarat, la Parlament, Dragnea.

El a adăugat că ordonanţa privind amnistia şi graţierea este „o obsesie pentru o parte din presă care spune ‘mâine se dă ordonanţă, la noapte se dă ordonanţă, se dă între Crăciun şi Anul Nou, se dă în noaptea de Revelion’, pentru Opoziţie care tot spune asta, pentru doamna Angela Filote, pentru Klaus Werner Iohannis, pentru toţi cei care mint şi în ţară şi în străinătate”.

Potrivit liderului PSD, „în România sunt atât de multe abuzuri, sentinţe prin care au fost trimişi oameni la puşcărie adoptate nelegal, dosare făcute pe probe nelegale, dosare făcute prin denunţuri obţinute prin şantaj şi ameninţări, deci oameni care stau nevinovaţi în puşcărie, în aşa fel încât este legitimă solicitarea ca să se găsească o soluţie”.

„Că este o ordonanţă de amnistie şi graţiere, eu n-am niciun fel de rezervă să vorbesc despre ea. Că sunt alte măsuri care pot fi luate, să le identifice. Dar, la un moment, în această ţară, trebuie să se facă un moment zero. Nu se poate continua în viitor cu toate aceste nedreptăţi, care afectează nişte drepturi fundamentale. Şi românii au aceste drepturi, românii nu au numai dreptul de a fi certaţi, de a fi păcăliţi, de a sta indiferenţi când banii care trebuie să rămână în România pleacă din ţară, de a avea doar dreptul să plătească dobânzi mai mari, să plătească preţuri mai mari şamd. Au şi ei dreptul de a beneficia de protecţia drepturilor fundamentale”, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că „statul român trebuie să acţioneze” prin ordonanţe sau alte acte normative.

„Că va fi această ordonanţă de amnistie şi graţiere, eu nu mă opun. Că vor fi alte ordonanţe, că vor fi alte acte normative, ceva trebuie făcut. Nu se vorbeşte despre asta, este ceva nesemnificativ că în România la Curtea Supremă de Justiţie, vorbesc, nu vreau să jignesc judecătorii, dar totuşi au fost completuri de judecată constituite nelegal. Asta nu contează. Protocoale între serviciile secrete şi Justiţie nelegale. Servicii secrete care au făcut urmărire penală, ca pe vremea lui Ceauşescu. (…) Credeţi că astea nu sunt importante sau în România trebuie să avem un singur obiectiv? Toată lumea la puşcărie! În puşcărie cu orice preţ!”, a completat Dragnea.

Președintele PRO România, Victor Ponta, crede că pe Liviu Dragnea nu-l mai interesează dacă Guvernul României dă sau nu OUG-ul privind amnistia.

„Eu cred că lui Liviu Dragnea nu-i mai pasă de amnistie. Îl cunosc foarte bine. Este convins că nu-i va lua nimeni România din mâini. Nu cred că lui Liviu Dragnea dă amnistia. El a spus: eu mi-am rezolvat problema. Ați văzut completul acela de cinci? N-am auzit niciodată ca CSM-ul să desemneze un complet de judecată. Nu există în lege așa ceva. Nu există nicăieri! PSD speră să le rezolve și lor problema. N-au altă soluție”, a comentat preșdintele PRO România, Victor Ponta, în direct la emisiunea moderată de Denise Rifai, la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, „pentru PSD este o obsesie de a repara nedreptăţile şi de a face dreptate până la capăt”. „Şi vom face lucrul ăsta”, a transmis Dragnea.

El a afirmat că actuala coaliţie a fost împiedicată de „toate invenţiile birocratice de a întârzia orice lege care are legătură cu dorinţa de a repara nedreptăţile”.

„De asta suntem în situaţia că la această oră Codurile penale nu sunt în vigoare”, a menţionat Liviu Dragnea.

Întrebat de ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a venit cu o soluţie pentru „repararea nedreptăţilor” din Justiţie, Dragnea a răspuns: „Şi eu mă întreb! Dar tot aşteptăm. Şi aşteptăm!”.

„Am vrea totuşi să găsim această soluţie în viaţa noastră, în timpul vieţii noastre”, a spus Dragnea.