Dragnea anticipează răspunsul lui Iohannis în privinţa revocării lui Kovesi. Ce se va întâmpla cu Tudorel Toader în caz de refuz

Liviu Dragnea spune că nu se pune problema suspendării președintelui Klaus Iohannis dacă acesta anunță în această seară ca nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA. De asemenea, liderul PSD susţine că nu știe încă dacă va fi atacată decizia la CCR, în cazul în care şefa DNA va fi menţinută în funcție. 

RomaniaTV.net
16 apr. 2018, 11:39
Dragnea anticipează răspunsul lui Iohannis în privinţa revocării lui Kovesi. Ce se va întâmpla cu Tudorel Toader în caz de refuz

„Eu stiu de la doamna prim-ministru ca il sustine in totalitate pe ministrul Toader si noi il sustinem. In functie de ce va anunta presedintele, daca mininistrul Toader intentioneaza sa intreprinda vreun demers, noi il vom sprijini”, a declarat Liviu Dragnea, după ședința CEX al PSD.

 

Întrebat dacă decizia președintelui ar putea fi contestată la CCR, Dragnea a răspuns: „Doamna prim-ministru nu are nevoie sa ii spuna nimeni sa-si anume responsabilitati. E discutata deja decizia. A fost o decizie buna”.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că „sub nicio forma” nu se ia în calcul suspendarea președintelui în cazul în care refuză revocarea şefei DNA.

 

Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă la ora 18, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia prezidenţială. Şeful statului este aşteptat să anunţe decizia luată după ce ministrului Justiţei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Klaus Iohannis a declarat, la sfârşitul lunii martie, la Bruxelles, că decizia privind propunerea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, o va lua după Paşti şi că o va explica printr-o declaraţie publică. Preşedintele a spus că va ţine cont de argumentele şi documentele prezentate şi de o parte, şi de cealaltă.

”Nu am avut o discuţie, nici nu cred că este neapărat nevoie să am o discuţie personală pe această chestiune fiindcă solicitarea de revocare a fost făcută de ministrul Justiţiei, iar documentele sunt anexate la cererea de revocare, la avizul CSM şi cred că trebuie să lucrăm de data aceasta pe baza documentelor care ne sunt puse la dispoziţie”, a declarat Iohannis.

Citeşte şi: Băsescu anticipează răspunsul lui Iohannis privind cererea de revocare a lui Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut în data de 22 februarie, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României.

„Pentru aceste fapte şi acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Citeşte şi: Orban, despre decizia lui Iohannis privind revocarea lui Kovesi: E „cronica unei decizii care este cunoscută”

Acesta a mai afirmat că acţiunile Laurei Codruţa Kovesi pot pune în pericol însăşi activitatea instituţiei.

„DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul şef ale cărui acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin comportament discreţionar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.

Laura Codruţa Koveşi a reacţionat vineri după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a ei din funcţia de procuror şef al DNA.

„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă.

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În raportul CSM cu motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorii au considerat că ministrul Justiţiei nu a făcut referire punctual la atribuţiile legale încălcate de şefa DNA, ci doar trimiteri cu caracter general. Motivarea a ajuns la Cotroceni.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că este pregătit să sesizeze CCR în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va refuza să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.