Dragnea, despre situaţia Liceului teologic romano-catolic din Târgu Mureş: Cui foloseşte această sămânţă de scandal?

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, cu ocazia unei vizite în județul Bistrița-Năsăud, că nu este de acord cu ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în ce privește situația Liceului teologic romano-catolic din Târgu Mureș și că nu înțelege "cui folosește această sămânță de scandal".

08 sept. 2017, 19:44
Dragnea, despre situaţia Liceului teologic romano-catolic din Târgu Mureş: Cui foloseşte această sămânţă de scandal?

„Am fost întrebat cere este părerea mea despre ce se întâmplă în Ucraina. Normal că sunt nemulțumit, noi toți suntem nemulțumiți, deoarece copiii etnici români din Ucraina nu mai au dreptul să învețe în limba maternă. Și ne întoarcem în România: aici ne spun unii să ne uităm invers. Adică noi țipăm dacă acolo ni se iau niște drepturi, în schimb, aici, noi, cu surle, trâmbițe și eventual cu arestări, trebuie să luăm niște drepturi, ale cui, ale unor copii. Eu nu sunt absolut deloc de acord cu ceea ce s-a întâmplat acolo în ultimii doi ani de zile. A fost arestat inspectorul școlar pentru că a vizat, a aprobat înființarea unui liceu după ce a fost o hotărâre de consiliu local; prefectul — care atacă de fiecare dată hotărârile de consiliu local. Cui folosește această sămânță de scandal? Cui folosește faptul că sute de copii, cetățeni români, care au aceleași drepturi ca noi toți, sunt într-o stare de tensiune foarte mare, și ei, și părinții lor, fiind dați afară dintr-o locație în care au învățat?”, a spus Dragnea.

Liderul social-democrat consideră că Executivul ar trebui să aibă „o abordare mai curajoasă” în această chestiune și să se găsească o soluție prin care liceul romano-catolic să continue să funcționeze și să se renunțe la tensiuni între români și maghiari.

„Eu i-am spus și premierului, i-am spus și ministrului Educației, poate o abordare mai curajoasă, poate nu toată lumea se sperie de procuror. Acolo am tot auzit argumente: domnule, e cercetarea DNA. Păi bine, atunci să meargă copiii la DNA. Noi discutăm despre șansa unor copii din România să învețe. Mai mult decât atât, am înțeles, există contractul dintre Biserica romano-catolică și Inspectoratul Școlar, după ce s-au retrocedat clădirile, ca într-un corp de clădire, lăsându-ne în continuare liceul nostru de acolo, să funcționeze și liceul romano-catolic, angajându-se în scris pentru asta. Nu știu sau poate bănuiesc ce instituții instigă la asta. Eu îmi doresc ca anul 2018 să fie un an liniștit, nu un an în care care mai de care se întrec, se incită la tensiuni, la ură și, eventual, să avem un an foarte agitat”, a afirmat Dragnea, poatrivit Agerpres.

Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze reacția Ministerului de Externe ungar în această chestiune, dar a precizat că, în opinia sa, situația de la Târgu Mureș nu ajută România.

„Reacția Ministerului de Externe ungar nu vreau să o comentez, a comentat, am înțeles, Ministerul de Externe român, trebuie să o comenteze cei care vorbesc despre politica externă. Eu m-am îndreptat către cauză, către fondul problemei și am curaj să spun asta. Nu cred că ne ajută pe noi, ca nație, să începem să avem relații tensionate cu comunitatea maghiară din România. Nu ne ajută”, a mai spus Dragnea.