Dragnea, despre susţinerea lui Iohannis pentru preşedinţia CE: Sincer, nu m-am dus nici măcar cu gândul acolo

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit cărora una dintre rezoluţiile adoptate în Congres arată că PSD îl susţine pe preşedintele Klaus Iohannis pentru preşedinte al Consiliului European, că el n-a înţeles asta şi nici măcar nu s-a gândit.

12 mart. 2018, 11:54
Dragnea, despre susţinerea lui Iohannis pentru preşedinţia CE: Sincer, nu m-am dus nici măcar cu gândul acolo

„Să vă lămurească Traian Băsescu. Eu n-am înţeles asta din discursul meu, dar dacă el a tradus aşa…”, a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei informale a BPN, referitor la declaraţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora PSD îl susţine pe preşedintele Klaus Iohannis pentru preluarea preşedinţiei Consiliului European.

De asemenea, liderul social-democraţilor spune că nici nu s-a gândit la o susţinere a lui Iohannis, afirmând că speculaţii se tot fac.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre iubita lui Liviu Dragnea: Irina Alexandra Tănase ar avea profil de Prima Doamnă

“Sincer, nu m-am dus nici măcar cu gândul acolo. Eu am vorbit despre preşedinţia pe care România o va administra, care înseamnă o mare oportunitate pentru noi, la asta m-am referit. Speculaţii să le facă cei care le fac”, a continuat acesta.

”La preşedinţia ConsiliuluI European trebuie să susţii după regulile Consiliului. Întotdeauna, preşedintele se alege dintre membrii Consiliului. Numai pe domnul preşedinte Iohannis îl avem. PSD nu a avut niciodată membru în Consiliul European. Klaus Iohannis e singura persoană care îndeplineşte condiţiile. Viorica Dăncilă nu poate, pentru că nu e membră a Consiliului European. (…) PSD a votat ca România să dea preşedintele ConsiliuluI European. Iar liberalii au votat că îl susţin pe Iohannis pentru preşedinţia României. Deci domnul Iohannis are asigurate două mandate simultan”, a declarat Traian Băsescu duminică seara la B1 TV.

Citeşte şi: Traian Băsescu: „PSD a votat pentru susţinerea lui Klaus Iohannis la şefia Consiliului European”

Săptămâna trecută, numele preşedintelui Klaus Iohannis a fost vehiculat în spaţiul public ca fiind favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului European în anul 2019.

Preşedintele Consiliului European este preşedintele permanent, ales de către membrii Consiliului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată. Această nouă funcţie a fost introdusă din 2009, pentru a oferi coerenţă şi continuitate sporite în activitatea Uniunii Europene. Consiliul European îşi alege preşedintele cu majoritate calificată.

Pe de altă parte, preşedinţia Consiliului UE se asigură prin rotaţie între statele membre la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, preşedinţia conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuităţii lucrărilor UE în cadrul Consiliului. Astfel, în prezent preşedinţia Consiliului UE este asigurată de Bulgaria. România va asigura preşedinţia Consiliului UE în primele şase luni ale anului 2019.