Dragnea explică de ce nu s-a cerut avizul CSAT pentru proiectul de BUGET 2017: Nu uităm ţara în care trăim şi sistemul nelegitim

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că proiectul de buget nu a fost adoptat de Guvern fără avizul CSAT, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani, deoarece nici el, nici prim-minitrul "nu uită ţara în care trăiesc şi sistemul care o guverneză", un sistem care, în opinia sa, nu este unul legitim.

RomaniaTV.net
28 ian. 2017, 07:14
Dragnea explică de ce nu s-a cerut avizul CSAT pentru proiectul de BUGET 2017: Nu uităm ţara în care trăim şi sistemul nelegitim

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că este convins că preşedintele Iohannis se va opune în şedinţa CSAT adoptării unui aviz favorabil pentru bugetele instituţiilor din domeniul apărării şi securităţii naţionale, adăugând că s-ar putea ca opoziţia preşedintelui să fie motivată de reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale.

„Nu va fi nicio supriză. Sunt sigur că preşedintele nu va fi de acord să se avizeze bugetele respective. Surpriza ar fi să fie de acord. Aici este vorba de un aviz consultativ, dar răspunderea este a Parlamentului pentru a decide cum va arăta bugetul României”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

El a spus că stabilirea pentru marţi a şedinţei CSAT are ca scop găsirea unor motive plauzibile pentru avizul negativ al Consiliului. „De asta s-a stabilit această perioadă foarte «scurtă», de cinci zile, o celeritate uriaşă, ca să se umble acolo cu lupa ca să se mai inventeze nu ştiu ce alerte teroriste”, a spus social-democratul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că l-a sunat vineri pe directorul SRI, Eduard Hellvig, să-l întrebe dacă Serviciul a sesizat vreo instituţie privind creşterea ameninţărilor teroriste, iar răspunsul acestuia a fost negativ. „Cred că este o supărare pentru diminuarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale”, a spus Dragnea despre rezervele arătate de Klaus Iohannis faţă de modul în care este bugetat în 2017 sistemul de apărare şi securitate naţională.

„Nici eu, nici primul ministru nu uităm ţara în care trăim şi sistemul care o guvernează. Nu e un sistem legitim, ca să ştim exact ce vorbim. Eu l-am sfătuit pe primul ministru să respecte procedurile ad literam. Atâta timp cât scrie în procedură, scrie în lege că este nevoie şi de acest aviz, trebuie luat. Pozitiv sau negativ, favorabil sau nefavorabil”, a declarat Liviu Dragnea, la Parlament, întrebat fiind de ce Guvernul nu a adoptat proiectul de buget în absenţa avizului CSAT în condiţiile în care avizul este unul consultativ şi în anii trecuţi el a fost dat după adoptarea de către Executiv a proiectului de buget.

Întrebat dacă este de acord cu opinia preşedintelui Iohannis care a afirmat că reducerea bugetelor pentru Apărare înseamnă un atentat la siguranţa românilor, preşedintele PSD a răspuns negativ.

„Eu cred că domnul preşedinte Iohannis nu a avut informaţiile corecte pentru că refuz să cred că a avut informaţiile corecte şi poate să facă asemenea afirmaţii. Nu este un Guvern iresponsabil. În ceea ce priveşte bugetul Apărării, România nu a avut până acum 2% din PIB pentru Apărare. În ceea ce priveşte referirile la Serviciile secrete, ministrul de Finanţe a discutat cu conducerea acestor instituţii, a discutat în detaliu, în amănunt, nu se pune în pericol nicio acţiune operativă, nicio acţiune care are ca obiectiv apărarea securităţii şi siguranţei naţionale”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor consideră că scrisoarea pe care Klaus Iohannis i-a trimis-o primului-ministru este „doar un gest politic”. „Este într-o campanie ofensivă negativă din punctul meu de vedere împotriva Guvernului, împotriva noastră şi foloseşte orice prilej pentru a lovi, pentru a ataca, pentru a critica, pentru a jigni. Eu nu văd de ce a fost trimisă (scrisoarea – n.r.)”, a conchis Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest „iresponsabil”.

„În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În acelaşi timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanţării”, scrie Iohannis.

Preşedintele afirmă, în scrisoarea trimisă premierului, că în actualul context reducerea bugetelor este o „gravă eroare”. „Asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”, se arată în scrisoare.