Dragnea, în faţa magistraţilor: Am rămas ţinta DNA. De ce am fost trimis în judecată fără nicio probă, ci doar în baza unor bârfe

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, miercuri, la instanţa supremă, unde a fost audiat în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului (DGASPC) Telorman, în care este acuzat că ar fi intervenit pentru angajarea la DGASPC şi menţinerea în funcţie a două angajate care lucrau de fapt la PSD, că fostul director executiv al Direcţiei Floarea Alesu, dar nici altcineva, nu l-a informat niciodată că cele două angajate nu ar merge la serviciu şi că ar încasa salariul fără să muncească.

21 mart. 2018, 14:47
Dragnea, în faţa magistraţilor: Am rămas ţinta DNA. De ce am fost trimis în judecată fără nicio probă, ci doar în baza unor bârfe

UPDATE. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost confruntat, miercuri, la instanţa supremă, în procesul angajării fictive de la DGASPC, cu fosta directoare a instituţiei, Floarea Alesu. Ea a susţinut în faţa magistraţilor că l-a informat pe Liviu Dragnea imediat ce a aflat că cele două angajate care lucrau şi la PSD nu veneau la serviciu la DGASPC, deşi primeau salariu, că a avut mai multe discuţii cu el despre cele două şi că liderul PSD i-ar fi spus să mai aibă răbdare pentru că situaţia se va rezolva şi să îi pună la muncă pe ceilalţi angajaţi. Liderul PSD a negat toate aceste acuzaţii, susţinând în instanţă că nu a avut nicio discuţie cu fosta directoare a DGASPC. Procesul s-a terminat după mai mult de şapte ore, Dragnea spunându-le jurnaliştilor, la ieşire, că el a spus adevărul în instanţă şi că este obosit.

Magistraţii instanţei supreme au dispus confruntarea liderului PSD cu fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu, în condiţiile în care declaraţiile date de aceştia în instanţă au fost contradictorii.

Întrebată de către magistraţi dacă liderul PSD a intervenit la ea pentru menţinerea în funcţie a celor două angajate care lucrau de fapt la PSD – Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica -, Floarea Alesu a afirmat că Dragnea nu a intervenit direct, dar că atunci când i-a spus că a aflat că cele două sunt angajate, dar nu vin la serviciu, el i-a spus să le mai „ţină” până se rezolvă problema.  

Ea a spus că discuţia a avut loc în anul 2008, când ea a fost informată despre această situaţie de către şefa Serviciului Personal, care descoperise acest lucru.

„Nu mai era nimeni de faţă la această discuţie pe care am purtat-o cu Liviu Dragnea. Discuţia a avut loc în cabinetul lui Dragnea de preşedinte al Consiliului Judeţean. (…) Au mai fost discuţii în perioada 2009-2010 şi ultima dată mi-a spus să îi pun pe ceilalţi la muncă, pentru că sunt destui care stau degeaba. Au fost vreo patru discuţii. Îmi spunea să am răbdare că situaţia va fi rezolvată, a declarat Alesu, afirmând că din aceste discuţii a înţeles să nu mai insiste cu situaţia celor două angajate”, a mai susţinut fosta directoare a DGASPC.

Alesu a mai spus că discuţiile s-au purtat pe holul de la sala de şedinţe a CJ, imediat după terminarea şedinţei, susţinând că de faţă erau foarte mulţi consilieri, dar că nu crede că aceştia au auzit.

Liderul PSD a susţinut, însă, în faţa magistraţilor, că nu a avut aceste discuţii cu Floarea Alesu. „Categoric nu”, a răspuns el, întrebat de către magistrat dacă a avut discuţii cu fosta directoare a DGASPC despre situaţia celor două angajate.

„În legătură cu holul de la ieşirea din CJ  – a spus că imediat după şedinţă (au fost discuţiile -n.r.). Acel hol era cam cât spaţiul ăsta de aici. Imediat după şedinţă, acolo era o aglomeraţie infernală. Nu era spaţiu ca doi oameni să poată discută fără să îi audă nimeni”, a afirmat Dragnea.

El a mai spus că Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu „nu erau nişte persoane importante pentru a dezvolta o asemenea poveste, un asemenea scenariu”.

Magistraţii au stabilit un nou termen în proces în 25 aprilie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat, de asemenea, că ar fi discutat cu Floarea Alesu despre organigrama DGASPC, spunând că organigrama şi rectificările bugetare ale instituţiei aveau proceduri riguroase, iar competenţa era a Consiliului Director. El a mai spus că încearcă să înţeleagă de ce a fost trimis în judecată fără nicio probă, ci doar în baza unor „bârfe spuse la un şpriţ” şi a susţinut că a rămas „ţinta DNA”.

„Am înţeles acuzaţiile DNA, doar că le resping categoric, deoarece mă consider nevinovat. În perioada 2006 – 2012, când am fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi al PSD Teleorman, nu a existat nicio relaţie privilegiată cu Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. Pe Botorogeanu o cunoşteam înainte de 2004, în contextul relaţiilor de partid. Ea lucra la un birou parlamentar. Pe Stoica am cunoscut-o la o manifestare de partid, unde a fost o discuţie în pauză între membrii de partid şi presa locală din Teleorman. Era o discuţie informală. Se discutau chestiuni politice. Atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar trebui să aibă o mai bună relaţie cu mass-media şi eu am spus: ‘daţi-ne idei’. Era prin 2005 – 2006. În glumă, cred, cei din presă au spus: ‘asta vă costă’. Eu am zis că nu avem bani de consultanţă şi nici să angajăm pe cineva. O organizaţie judeţeană de partid nu era ca la o fabrică, unde să lucreze oameni cu program, cu organigramă. Ulterior, cred că la sediul de partid, a venit Anisa Stoica, ca un fel de continuare a discuţiei de la acel eveniment politic, ca să discutăm cum s-ar putea face o colaborare cu ea pe partea de comunicare. (…) Anisa Stoica m-a întrebat dacă putem să realizăm o colaborare între ea şi PSD în domeniul comunicării. Eu i-am spus că nu eu fac angajări, ci secretarul de partid şi că poate să colaboreze voluntar cu partidul. Ulterior, când am avut o şedinţă de birou permanent la PSD Teleorman, după ce s-a terminat şedinţa, era multă lume acolo, la un moment dat Anisa Stoica mi-a zis că trebuie să aibă un venit şi dacă se poate angaja la partid. Eu i-am sugerat să îşi caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid. Nu i-am cerut să meargă să se angajeze la DGASPC Teleorman şi nici nu am vorbit cu cineva de la Direcţie”, a declarat Dragnea.

 „Niciodată doamna Alesu nu mi-a prezentat situaţia celor două angajate şi niciodată nu mi-a prezentat situaţia niciunui angajat. Am pus două reguli: prima, că orice discuţie se purta în prezenţa domnei director Magheru în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman şi coordonatorului din partea CJ Teleorman al respectivei instituţiei şi cu şeful instituţiei. Niciodată eu singur cu el, că doar nu era o şuetă. A două regulă – am spus că vreau să se discute cu instituţiile subordonate, cu şefii, despre chestiuni care nu erau de competenţa noastră. În acest context, niciodată, nici doamna Alesu, nici altcineva nu m-a informat, nu mi-a spus că cele două angajate nu ar veni la direcţie şi ar încasa salariul fără să muncească. Doamna Anisa (Anisa Stoica -m.r.) atăzi, aici, a spus clar că nu i-am zis niciodată să nu vină la serviciu”, le-a declarat Dragnea magistraţilor.

Liviu Dragnea a mai afirmat în instanţă că de când a fost trimis în judecată a auzit bârfe, aşa că spune şi el ce a auzit: „S-a tot vorbit în ultima perioadă prin Alexandria că li s-ar fi sugerat celor două – repet, nu am nicio dovadă, dar ştiţi cum e cu zvonurile – că dacă ar spune câte ceva despre mine că să ajung în această situaţie ar primi o pedeapsă mai uşoară. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu, dar mi-am pus şi eu această întrebare. Floarea Alesu a spus că discută cu mine organigrama instituţiei. Asta este în competenţa Consiliului Director, deci este greşită această afirmaţie. Organigrama nu se depune la mine. Rectificările bugetare, spunea Alesu că le discută cu mine. Vă spun câteva lucruri: eu respect foarte mult DNA-ul, dar va prezint realitatea. Nu aveam cum să mă întâlnesc şi să discut cu Floarea Alesu despre organigramă şi rectificări bugetare, doar noi doi. Toate aceste chestiuni aveau proceduri riguroase, iar competenţa era a Consiliului Director”.  

Liderul PSD a mai spus că din cei aproape 2.000 de oameni angajaţi în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Teleorman foarte mulţi erau din cadrul PSD şi de la alte partide politice, iar atunci se întreabă firesc dacă ar fi trebuit să se interesez de fiecare angajat membru PSD dacă merge la serviciu: „Eu mă întreb firesc – ar fi trebuit să mă interesez de fiecare angajat membru PSD dacă merge la serviciu? Eu nu merg nici acum în fiecare zi la sediul de partid. Nici atunci. Eu ajungeam la sediul de partid cam la două săptămâni. Au fost perioade în care nu ajungea niciunul câte o lună. Când noi aveam Birou Permanent judeţean însemna că veaneau toţi membrii, şoferii, primarii, consilieri judeţeni, multă lume”.

El a mai spus că încearcă să înţeleagă de ce a fost trimis în judecată fără nicio probă, ci doar în baza unor „bârfe spuse la un şpriţ” şi a susţinut că a rămas „ţinta DNA”.

„Aş vrea să închei, domnule preşedinte. Aşa cum am spus de la început, am citit dosarul, rechizitoriile, declaraţiile. Încerc să înţeleg de ce am fost trimis în judecată fără nicio probă, doar pe nişte declaratii, nişte feelinguri, nişte bârfe spuse la un şpriţ. Nu am reuşit să înţeleg. Ce să mai spun, am rămas şi sunt ţinta DNA-ului”, a mai afirmat Dragnea în faţa magistraţilor, în timp ce se îndepărta de microfon.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, audiat la ÎCCJ în dosarul angajărilor fictive. Bombonica Prodana a plătit prejudiciul.Şeful PSD, huiduit de protestatari

Magistraţii au început audierea lui Liviu Dragnea după ora 14.00, în condiţiile în care liderul PSD a cerut să fie audiat ultimul.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii – Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.