Dragnea: Nu este Legea defăimării, s-a tot promovat această denumire pentru a se spune că e o lege negativă

Proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup a fost denumit "legea defăimării" pentru "a se încerca să se spună că este o lege negativă", a declarat, miercuri, președintele PSD, Liviu Dragnea.

10 feb. 2016, 21:30
Dragnea: Nu este Legea defăimării, s-a tot promovat această denumire pentru a se spune că e o lege negativă

„Nu este „legea defăimării’, și fac această precizare pentru că este importantă. S-a tot promovat această denumire, care de fapt nu este numele legii, pentru a se încerca să se spună că este o lege negativă. Nu, este o lege profund pozitivă, cu o abordare pozitivă. Toate criticile pe care probabil le-au făcut cu bună credință peste 95 % dintre cei care au reacționat, care au fost generate de unele prevederi din forma inițială a legii, au fost scoase prin amendamentele depuse de mine, pentru că spiritul și scopul legii este cu totul altul. Este liber atacul la politicieni”, a spus Dragnea, la România TV.

El a adăugat că, în privința amendamentelor care clarifică textul legii, ” a existat o bâlbâială a Comisiei juridice din Camera Deputaților.

„Din păcate, aceasta este o bâlbâială a Comisiei juridice din Camera Deputaților — că nu a pus de ieri raportul pe site-ul Parlamentului, care surprindea amendamentele adoptate, și nici nu a trimis raportul de ieri la deputați. Nu mai există niciun fel de prevedere care să poată să pună măcar sub semnul întrebării libertatea de exprimare, nici pe rețelele de socializare, nici în presă. (…) Îmi asum vina Camerei Deputaților care nu a pus la timp pe site aceste modificări, cine le va citi cu atenție o să vadă că, de fapt, temerile nu mai au bază în lege „, a precizat președintele PSD.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, mesaj pentru Crin Antonescu după semnarea protocolului cu ALDE şi UNPR

În ceea ce privește noutatea acestei legi, Liviu Dragnea a subliniat că aceasta constă în promovarea spiritului și demnității umane prin toleranța prin educație.

„Până acum, toată legislația în materie avea caracter coercitiv, sancționatoriu. (…) Nu cred că putem uita ceea ce s-a întâmplat în România în 1990, la Târgu Mureș. Nu cred că nu înțelegem și nu vedem ce se întâmplă în lume, când și acum în urma unor războaie etnice și culturale, mor sute de mii de oameni și, din păcate, nu se termină. (…) România este o insulă de stabilitate și de toleranță, trebuie să o păstrăm așa. Această lege nu urmărește să dea amenzi. (…) Are un singur articol care definește defăimarea. (…) Este foarte important să inducem copiilor noștri sentimentul de toleranță”, a detaliat Dragnea.

Ca argument, liderul PSD spune că niciodată nu se poate ști dacă „unii bine instruiți nu pot genera un fenomen de masă” împotriva unor grupuri religioase, etnice, dezbinare care ulterior nu se mai poate repara.

Membrii Comisiilor juridică și pentru drepturile omului din Camera Deputaților au dat marți, în ședință comună, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, adoptând și un amendament care vizează aplicarea unor sancțiuni contravenționale pentru cei care discriminează persoane fizice între 1.000 și 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale între 2.000 lei și 100.000 de lei.

Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputaților PSD, fără susținerea UDMR și PNL.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.