Dragnea: Nu luăm în calcul o REMANIERE. Evaluarea miniştrilor este necesară

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat miercuri, la Palatul Parlamentului, că nu se pune problema unei remanieri în Guvernul condus de Mihai Tudose. Declaraţia şefului PSD vine în contextul anunţului acestuia privind o evaluare a cabinetului Mihai Tudose la reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD de la sfârşitul lunii septembrie.

RomaniaTV.net
20 sept. 2017, 09:21
Dragnea: Nu luăm în calcul o REMANIERE. Evaluarea miniştrilor este necesară

Liviu Dragnea susţine că nu ia în calcul remanierea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, şi pe cea a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.

„Din punctul meu de vedere nu se poate pune problema unei remanieri în această perioadă. (…) Pe Liviu Pop nu l-am criticat (pentru manualul de sport), ci l-am mângâiat ironic pentru că a sărit în susţinerea acestei năzbâtii pe care nu a făcut-o el. A găsit-o acolo şi a început să o susţină acest manualt de sport, care este controversat. Atunci când a ajuns ministru trebuia să spună ce a găsit. Să spună un punct de vedere, că e bun, că e prost. A început să susţină ceva ce a produs foarte multă mirare în societatea românească. Dar nu se pune problema, cel puţin din partea mea, nu ştiu colegii din CEX, ca cineva să fie remaniat”, a subliniat Dragnea.

Întrebat cum se va face evaluarea miniştrilor Guvernului condus de Mihai Tudose, Dragnea a răspuns că „aşa cum s-a făcut şi evaluarea precedentă, pe ministere, pe programul de Guvernare, pe acţiuni, pe măsuri şi pe respectarea lor”, dar a ţinut să precizeze că lucrurile s-au schimbat faţă de Cabinetul precedent.

„E o schimbare totală, sunt foarte multe recuperări, s-au recuperat foarte multe întârzieri, lucrurile arată bine, dar o evaluare este necesară. O să facem una şi acum şi la sfârşitul anului pentru a şi da posibilitatea Guvernului să spună ce s-a făcut, pentru a vedea şi colegii de partid care au fost progresele înregistrate, cum stăm şi la ce ne aşteptăm pentru finalul anului viitor”, a explicat Dragnea.

Întrebat dacă ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a făcut „erori sau greşeli”, liderul PSD a atras atenţia asupra faptului că o comunicare defectuoasă din partea miniştrilor poate produce defecţiuni majore şi tulburări în societate.

„Orice comunicare greşită poate produce defecţiuni majore, poate produce tulburări în societate, poate produce confuzii în societate şi nemulţumiri. Sper ca în ultima perioadă au înţeles că comunicarea nu e o joacă, nu e un moft şi nu e un motiv mic sau neimportant de a nu se lua în discuţie atitudinea unui membru de partid. O comunicare constant proastă, făcută alandala induce un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei care este esenţial pentru stabilitatea Guvernului. Sunt oameni care sunt beneficiarii unor măsuri guvernamentale, dar dacă «beneficiază» de o comunicare neorganizată nu mai ştiu clar dacă ceea ce primesc e de bine sau e de rău”, a spus Liviu Dragnea.

Şeful PSD a anunțat marți o evaluare a cabinetului Mihai Tudose la reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD care va avea loc în 29 septembrie, la Sucevița.

„Voi prezenta o evaluare a mea, din partea PSD, a guvernării săptămâna viitoare, la CExN la Sucevița”, a declarat Dragnea la România TV.

Referindu-se la remanieri, Dragnea spune că, din punctul său de vedere, „la ora asta nu poate fi vorba despre niciun ministru”. „Din punctul meu de vedere. Dar…”, a completat el.

Dragnea a susținut că ritmul impus de el membrilor cabinetului este „unul drăcesc”. „Eu mai făceam practică în liceu și la rețele electrice. Le-am spus: ‘Nu se lucrează la 220, ci la 380’. Ritmul este infernal, nu suntem în situația în care ai timp să o lălăi la minister, ai timp să faci multe greșeli, pentru că trenul trece repede prin gări, nu avem timp de asta”, a declarat liderul PSD.

Întrebat dacă Mihai Vâlcov va participa la această evaluare, Liviu Dragnea a confirmat. „Bineînțeles. Nu renunț sub nicio formă. Este foarte bun economist, un om cu viziune și un om care poate participa la o construcție serioasă a unui program de guvernare, lucru pe care l-a și făcut. (…) Este un om respectat în partid și în guvern”, a motivat el.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunțat marți că a discutat cu premierul Mihai Tudose și cu alți membri ai cabinetului ca, în foarte scurt timp, să prezinte o variantă de comasare a unor instituții.

„Am discutat cu prim-ministrul în weekendul ăsta și cu alți membri ai guvernului și i-am rugat ca în foarte scurt timp să ne prezinte o variantă de comasare — de care am vorbit în campania electorală — de comasare a unor instituții. Hai să zicem Ministerul Agriculturii. (…) Înainte era Ministerul Agriculturii la București și Direcția agricolă în județul… Ministerul Muncii: înainte era Direcția muncii, Casa de pensii. Acuma au apărut tot felul de agenții naționale, au fost inventate de-a lungul anilor: ‘Asta trebuie să o facă neapărat o agenție’; s-au făcut imediat în județe și, înmulțit cu 40 și ceva, și avem mii”, a declarat Dragnea la România TV.

Întrebat dacă vor fuziona aceste structuri, el a răspuns afirmativ: „Da. Ca să funcționeze”.

Liderul PSD susține că „nu neapărat” este vorba despre renunțarea la personal, ci despre eficientizarea activității instituționale.

„Ținta nu e să se renunțe la personal, ținta e să simplificăm circuitele. Cineva care vrea să obțină acum un aviz se sinucide. Șase mașini de șefi într-o parcare, într-o clădire, înseamnă că acolo sunt șase instituții, adică șase șefi. Pai, până treci pe la fiecare, mori, mai bine nu treci și îți iei câmpii. Și asta nu e vorba numai la cele două ministere. Sunt agenții inventate ca să îndeplinească niște atribuții pe care le poate îndeplini chiar ministerul, cum le îndeplinea înainte. Acordeonul ăsta, care s-a umflat atât, îl restrângem. Nu trebuie neapărat să plece oameni, dar să simplificăm procedurile, pentru că e nevoie de mulți oameni care să muncească, dar trebuie să fie așezați unde trebuie”, a spus președintele Camerei.

Potrivit acestuia, „sunt nenumărate companii, instituții publice” unde cei care au ajuns șefi consideră că acestea sunt proprietatea lor. „De ani de zile s-a împământenit acest obicei — am ajuns șef la o companie, șef la o agenție, la o regie, ‘frate, e a mea’! ‘Am câștigat concursul (…), e a mea, frate, am pus-o în cap, frate, vrei să mai dai afară, plătești daune’. În situația asta a ajuns statul român, în care indivizi veniți de nu știu unde ocupă niște posturi de conducere, companiile alea se duc în cap”, a afirmat Dragnea.