Liviu Dragnea: „PNL ar putea încerca o fraudă. Se aude că AEP a început o anchetă la USR şi apoi DNA a intervenit prompt”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că schimbările de la MAI şi de la AEP din ultima perioadă îi provoacă "suspiciuni", astfel încât a cerut BEC să pună la dispoziţia partidului aplicaţiile folosite pentru alegeri de către Autoritatea Electorală Permanentă, fiind de părere că liberalii ar încerca să fraudeze scrutinul.

20 nov. 2016, 20:33
Liviu Dragnea: „PNL ar putea încerca o fraudă. Se aude că AEP a început o anchetă la USR şi apoi DNA a intervenit prompt”

Liviu Dragnea a declarat, duminică, la România TV, că are „suspiciuni” cu privire la schimbările de la MAI din ultime perioadă, precum şi ancheta DNA de la AEP.

„Sunt două instituţii cheie în organizarea alegerilor din România: MAI şi AEP. Ministerul de Interne a suferit transformări majore, cum-necum, de la începutul anului Dacian Cioloş a avut ţintă ca de acolo să plece Petre Tobă. (…) Acum MAI este condus de apropiatul lui Dacian Cioloş. Tulburări majore în MAI şi în serviciul secret al ministerului. (…) AEP a rămas fără conducător. AEP este cea care după alegeri centralizează voturile şi repartizează mandate, pe baza unui soft la care noi deocamdată nu avem acces”, a spus el.

Din acest motiv, Dragnea afirmă că a solicitat ca BEC să pună la dispoziţia partidului său aplicaţiile informatice folosite pentru distribuirea mandatelor, afirmând că nu este în regulă ca formaţiunile politice să nu aibă acces la ele în aceste condiţii.

„Sunt foarte preocupat şi foarte îngrijorat. Acesta este motivul pentru care am solicitat oficial BEC, în numele partidului, să ne pună la dispoziţie toate aplicaţiile informatice pe care AEP le va folosi, (…) ca fiecare reprezentant al nostru să poată, pe o tabletă, să verifice dacă ceea ce este, după ce se introduc datele, ceea ce scrie în lege şi ceea ce au votat românii”, a mai spus Dragnea.

El a acuzat PNL că ar putea dori fraudarea alegerilor şi a indicat USR ca fiind de vină pentru situaţia de la AEP, pentru că instituţia ar fi făcut verificări la formaţiunea lui Nicuşor Dan, referitoare la finanţarea partidului, ceea ce a dus la ancheta DNA.

„Cei de la PNL se mişcă şi acţionează fără niciun fel de teamă că MAI i-ar certa măcar sau i-ar pune să intre în legalitate. (…) Ne fac să ne gândim serios că poate această disperare a lor (…) poate să îi ducă cu gândul ca aceste alegeri trebuie fraudate ca ei, cum-necum, să îşi pună Guvernul lor”, a explicat Dragnea, la România TV.

„Cer și instituțiilor statului cu atribuții în alegeri și celor care lucrează în aceste instituții să nu se gândească că acești tehnocrați sunt veșnici, și că orice lucru care încalcă legea va trebui să fie plătit chiar de cei din aceste instituții după alegeri. Chiar dacă li s-a dat senzația că sunt sub o umbrelă de protecție și cei din guvern, și cei din instituții din județe, să nu se mai lase păcăliți, pentru că vor plăti toți”, a afirmat Dragnea duminică seara, la Romania TV.

Întrebat către ce zone politice se îndreaptă suspiciunile sale, liderul PSD a arătat că „se îndreaptă către tot ce înseamnă actuala putere”.

” (…) Poate fi numită și fraudarea alegerilor pentru că există un grup de tineri angajați la Guvern, care inițial au fost voluntari, acum am înțeles că li s-a aprobat un bonus de 2.000 — 3.000 de euro pe lună, despre care inițial s-a spus că ei au venit acolo să lucreze la un program de informatizare, dar oamenii din guvern sunt destul de speriați, care sunt de ani de zile acolo, spun că de fapt acești tineri sunt postaci pentru Dacian Cioloș, pentru PNL și USR. Ne poate spune și nouă ce fac băieții ăia acolo? Ce au făcut până acum? De ce sunt plătiți din bani publici? De ce stau în clădirea Guvernului? Poate (premierul — n.r.) să ne arate până mâine ce au făcut? Să nu aibă impresia că, dacă au fost postaci sau au lucrat pe internet, aceste lucruri se șterg. Nu se șterg. (…) Ei nu vor să câștige alegerile că nu au cum. Ei au câteva ținte importante — să scadă cât pot din procentele PSD, care contează, pentru ca un eventual vot de încredere (…) să aibă o legitimitate mai mică. 4-5 procente în plus la PNL și USR fac ca aceste două partide să aibă mai mult. Deci pe nuanța asta vor să meargă și spun oameni din interiorul PNL”, a susținut Dragnea.

El a mai afirmat că „cei de la PNL se mișcă și acționează fără niciun fel de teamă că reprezentanții MI i-ar certa măcar să-i repună să intre în legalitate”.

„De exemplu, au fost fotografii cu pungi cu mită electorală în Prahova. Noi am primit fotografii și din alte județe. Și acum se lucrează la greu cu asta. Aici, Ministerul de Interne trebuie să intervină imediat. Sunt încălcari ale legii electorale în alte județe, am înțeles că mâine colegii noștri o să facă plângeri mâine ca cei de la PNL să intre în legalitate. Toate aceste lucruri ne fac să ne gândim serios că poate această disperare a lor, generată de faptul că n-au un program economic, n-au ce să le spună românilor, poate să-i ducă cu gândul că aceste alegeri să fie fraudate ca să-și pună ‘guvernul meu’, așa cum spune președintele Iohannis”, a mai arătat liderul social-democraților.

Citeşte şi Liviu Dragnea despre ministrul de Interne: Când oamenii erau în zăpadă, lua masa în Dorobanţi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, că dacă social-democraţii vor câştiga alegerile va fi dus la îndeplinire sloganul USL, „Dreptate până la capăt”, iar cei pe care îi consideră responsabili de greşelile ultimului an vor trebui să „plătească”, în instanţă, precum Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, dar şi miniştrii săi.

Aş vrea să se apropie dreptatea de toţi. Dacă vom câştiga alegerile vom face ceea ce am promis cu USL, dar din păcate USL s-a rupt. Vom face dreptate până la capăt. (…) Să plăteasă toţi pentru tot răul pe care l-au făcut. Toţi. Indiferent despre cine e vorba”, a spus Liviu Dragnea, făcând referire la declaraţiile lui Klaus Iohannis, privind politicienii care atacă justiţia pentru că simt că „dreptatea se apropie” de ei.

Întrebat dacă se referă şi la preşedinte când spune că trebuie să „plătească toţi”, Dragnea a confirmat, enumerând şi alte persoane.

„Trebuie duse la capăt anchetele referitoare la case, de exemplu, că tot îi place să vorbească despre dreptate. Dreptatea să se apropie de toţi. Premierul Cioloş trebuie să plătească împreună cu ministrul Culturii şi cu ceilalţi oficiali şi funcţionari implicaţi în marea fraudă de la Cuminţenia Pământului. Acolo s-a încălcat legea de la început şi şi acum se încalcă. Trebuie să plătească ministrul Sănătăţii pentru prejudiciul uriaş pe care l-a adus bolnavilor din România, atât bolnavilor de hepatica C, cât şi milioanelor de români bolnavi, pentru care nu a vrut să scadă preţurile la medicamente”, a spus liderul PSD.

El i-a nominalizat şi pe ministrul Fondurilor Europene, din cauza căruia „România a pierdut miliarde în acest an”, dar şi pe ministrul Agriculturii, „care şi-a permis să întârzie subvenţiile la agricultură 8 luni de zile”.

„Toţi ăştia – şi ceilalţi pe care nu îi numesc în seara asta – vor trebui să plătească şi vor plăti”, a conchis Liviu Dragnea.

Tăriceanu despre posibilitatea fraudării alegerilor: Am început să fiu îngrijorat

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat şi el, duminică, la România TV, că este îngrijorat în privința posibilității fraudării alegerilor parlamentare.

„În momentul în care am văzut ceea ce știm cu toții, și anume arestarea președintelui AEP, nu vă spun că am început să fiu îngrijorat, și nu numai eu. Am vorbit și cu alți colegi din zona politică și din alte partide și toți împărtășim aceeași îngrijorare”, a spus Tăriceanu, întrebat dacă îi este teamă de o eventuală fraudare a alegerilor.

El a adăugat că este nefiresc faptul că sunt dosare care zac în sertarele procurorilor și sunt scoase în campania electorală.

„Este cu totul și cu totul nefiresc mai ales că ne lovim de același lucru: dosare care zac în sertarele procurorilor de 8 ani de zile și sunt scoase acum, în timpul campaniei electorale, exact acum, nici o săptămână după, nici înainte”, a arătat Tăriceanu.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a fost arestată preventiv, miercuri seară, în dosarul în care este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență și a două infracțiuni de spălare de bani.