Dragnea: Adrian Iovan a anunţat în mai multe rânduri că există UN RISC PERMANENT cu acest avion

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că se vor face două anchete cu privire la accidentul aviatic de luni, potrivit Mediafax. Una din ele va viza avionul, care prezenta riscuri de zbor, iar o alta se va referi la intervenţie, care a fost întârziată.

21 ian. 2014, 10:46
Dragnea: Adrian Iovan a anunţat în mai multe rânduri că există UN RISC PERMANENT cu acest avion

„Premierul a luat o decizie foarte bună, corectă, să se efectueze o anchetă extrem de amănunţită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situaţia asta, de ce s-a ajuns în situaţia în care nu s-a putut asigura un avion care să aibă riscuri foarte mici şi de ce un avion atât de vechi, pentru că am înţeles că pilotul Iovan, Dumnezeu să-l ierte, a anunţat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion”, a spus Dragnea, referindu-se la o primă anchetă.

VEZI ŞI DEZBATERE: Cine credeţi că este vinovat pentru tragedia aviatică din Munţii Apuseni?

El a precizat că se va face şi o anchetă privind intervenţia.

„De asemenea, (facem – n.r.) o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo echipele de intervenţie, de salvatori, să ajungă mai repede. E o anchetă pe care toată lumea o aşteaptă şi o aşteptăm cu foarte mult interes”, a precizat vicepremierul.

Dragnea a arătat că nu doreşte să se pronunţe „la cald” asupra eventualilor vinovaţi, arătând că aşteaptă rezultatele anchetelor: „Aştept rezultatele anchetei pentru că, cel puţin la prima vedere, mi se pare că a durat foarte mult până când s-a ajuns la ei. Se va face o anchetă foarte serioasă, pentru că într-adevăr timpul a fost foarte mare. Poate, cine ştie, dacă s-ar fi ajuns mai devreme poate ar fi fost salvaţi acei oameni”.

VEZI ŞI Ponta cere un raport despre accidentul aviatic din Apuseni. Vrea să vadă cum a acţionat fiecare instituţie

El a precizat că are informaţii cu privire la accident atât de la televizor, cât şi de la instituţii ale statului.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

VEZI ŞI PRIMELE IMAGINI din zona tragediei aviatice din Munţii Apuseni VIDEO

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.