Drăgoi: Creşterea veniturilor populaţiei este posibilă doar prin creştere economică

Ministrul de Finanţe, Bogdan Drăgoi, a declarat că orice majorare salarială este condiţionată de menţinerea creşterii sustenabile a economiei astfel încât să nu apară probleme de finanţare a măririi salariilor în anii următori. Pentru acest lucru, Finanţele vor discuta despre prioritizarea cheltuielilor la fiecare minister în parte, pe modelul deja aplicat la ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale.

RomaniaTV.net
09 mart. 2012, 10:39
Drăgoi: Creşterea veniturilor populaţiei este posibilă doar prin creştere economică

Eu chiar cred în creşterea veniturilor populaţiei, dar aceasta este posibilă doar în condiţiile unei creşteri economice care să dea venituri (…) Nu vreau să repetăm ce s-a întâmplat în 2008 când au crescut cheltuielile sociale cu peste 50%, creştere decuplată de productivitate„, a declarat, vineri, Bogdan Drăgoi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului de Finanţe.

Drăgoi susţine că la minister se lucrează pe mai multe scenarii de creştere a veniturilor populaţiei, în fiecare existând însă trei mijloace esenţiale: prioritizarea cheltuielilor statului, colectarea mai bună a veniturilor la bugetul de stat şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

Discuţiile la minister vor continua, după cele de la Dezvoltare Regională şi Transporturi, la toate ministerele-Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, care au resurse mari şi care au proiecte ce vor fi structurate după gradul de finalizare„, a spus ministrul. Astfel, proiectele care au un grad mai mare de execuţie de 85% vor primi finanţare cu prioritate astfel încât să genereze creştere economică chiar în cursul anului 2012.

Drăgoi a dat asigurări că o creştere a cheltuielilor statului cu salariile nu va genera instabilitate macroeconomică, de genul celor întâlnite în alte state ale Uniunii Europene. „România nu este Grecia pentru că a luat la momentul potrivit măsuri corecte şi sustenabile. România se află într-o poziţie mult mai bună”, a declarat ministrul de Finanţe.

Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică, a declarat Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.

Spre deosebire de restul Europei, România nu a reintrat în recesiune, chiar dacă, în trimestrul IV al anului 2011, creşterea economic a fost mai mică decât cea din trimestrul III. „În trimestrul IV am avut creştere economică de la an la an”, a precizat ministrul.