Dragomir, despre protocolul SRI-Parchet: Singura reacţie adecvată e o plângere penală naţională

Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a declarat, referitor la protocolul încheiat între Parchet şi SRI în 2009, că singura reacţie este depunerea unei plângeri penale naţionale pe numele Laurei Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Tiberiu Niţu, semnatarii documentului.

30 mart. 2018, 12:59
Dragomir, despre protocolul SRI-Parchet: Singura reacţie adecvată e o plângere penală naţională

„Se lucra în echipele comune ori în aceste echipe comune, ţintele erau luate de Serviciu în atenţia sa. Cheltuielile făcute de SRI erau imputabile ca şi cheltuieli judiciare, adică intrau în sarcina statului, indiferent dacă Serviciile nu găseau nimic. Un lucru mizerabil e că Parchetul, cu toate că avea suspiciuni legate de cadrele SRI, se obliga să informeze Serviciul. Adică împotriva lui Coldea şi Maior imediat Parchetul fugea şi le spunea «vezi că s-a făcut un denunţ legat de tine». Kovesi, Coldea, Maior şi Niţu trebuie să meargă la puşcărie. Singura reacţie adecvată este o plângere penală naţională, mii de oameni care să semneze o plângere penală împotriva acestor personaje care au distrus ţara, care au nenorocit mii de destine şi oameni prin acest protocol” , a afirmat Daniel Dragomir, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Citeşte şi: SRI a desecretizat protocolul cu Parchetul General în privinţa interceptărilor

Întrebat cum comentează afirmaţiile purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, care a declarat că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete, Dragomir a răspuns: „Daţi-mi voie să nu comentez afirmaţiile domnului Ovidiu Marincea. Dacă a ieşit oficial la asemenea chestiune extrem de importantă, e cu atât mai rău. Domnul Marincea nu mă impresionează. Dumnealui este în alt film. Participarea SRI în dosare este ilegală şi neconstituţională. SRI nu are deptul să se implice în urmărirea penală. Se spune în protocol că au fost ofiţeri anume desemnaţi. Cine i-a desemnat, în ce bază legală? Lucrurile sunt foarte grave, scrie Mediafax.

Protocolul din 2009 dintre SRI şi Parchetul General are 18 pagini, prevede elaborarea de strategii comune, dar şi constituirea de echipe operative comune. În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul de cooperare din 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de lnformaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale are o parte generală, cu trei capitole, şi o parte specială, cu nouă capitole.

Printre obiectivele cooperării se numără, printre altele, „constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”.

Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale”.

Documentul consfinţeşte, de asemenea, elaborarea şi derularea de către părţi, în domeniile complementare, de strategii, actiuni şi programe comune, dar şi acordarea de către experţii SRI a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care fac urmărirea penală, pentru aplicarea prevederilor art. 91 şi art.98 din Codul de procedură penal.

Totodată, protocolul mai stipulează acordarea de către SRI, în condiţiile legii şi ale documentului, de asistenţă tehnică de specialitate procurorilor în cauzele prevăzute la art.2, în care administrarea mijloacelor de probă impune cunoştinţe ori dotări tehnice specifice sau în cauzele în care se ascultă persoane cu identitate protejată.

Actul mai prevede şi „crearea unor mecanisme informatice care să asigure comunicarea operativă, în situaţii deosebite, a datelor şi informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor fiecărei părţi”, dar şi participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecţionare profesională.

Protocolul SRI-Parchetul General cuprinde şi un capitol referitor la colaborarea cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Astfel, potrivit documentului, SRI a acordat sprijin tehnic pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor ce reveneau Direcţiei Naţionale Anticorupţie – structura centrală, cu privire la punerea în aplicare a actelor de autorizare eliberate în temeiul art.91 din Codul de procedura penală.

Sprijinul tehnic consta în transmiterea semnalului, managementul şi întreţinerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spaţiile destinate Direcţiei.

Recepţionarea semnalului şi transcrierea comunicaţiilor interceptate se făcea de către DNA.

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a declarat, joi, seara, într-un interviu pentru B1 TV, că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete.

Întrebat dacă ofiţerii SRI au efectuat anchete penale alături de procurori, Ovidiu Marincea a spus:” Răspunsul este nu. Nu, protocolul nu prevede ca ofiţerul SRI să îşi aroge atribuţii altele decât cele prevăzute de lege. (…) Nu veţi avea surprize citind acest protocol pentru că veţi constata că se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea. Se vorbeşte despre drepturile cetăţenilor care trebuie respectate în acest protocol. Sunt invocate decizii ale CAST şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal”.