Drama bolnavilor de Parkinson în România VIDEO

Cifre alarmante pentru boala Parkinson. Vârsta la care poate debuta boala a scăzut mult în ultimii ani. Una din 20 de persoane afectate se îmbolnăveşte înainte de vârsta de 40 de ani. În acest moment, în România, peste 70.000 de bolnavi sunt trataţi pentru maladia Parkinson.

09 apr. 2014, 11:21
Drama bolnavilor de Parkinson în România VIDEO

Mircea Fărcaş, medic cardiolog, are Parkinson de 25 de ani, de când era student în anul IV la Medicină. Ia medicamente de ani în şir şi nu a renunţat nicio zi să lupte cu boala. „Trebuie să ai o activitate, trebuie ca creierul tău să lucreze, să te simţi activ, să simţi că eşti ca ceilalţi. Trebuie o dietă adecvată, trebuie regimul fizic şi factorul psihic. Atâta timp cât ai un psihic bun, poţi să încetineşti în evoluţie boala”, spune Mircea Fărcaş. 

Sunt însă mulţi bolnavi care suferă de această boală şi nu au fost diagnosticaţi. Pentru a avea o evidenţă cât mai clară, pe viitor va exista şi în ţara noastră un Registru al pacienţilor care suferă de Parkinson. Tratamentul costă peste 3.000 de lei pe lună pentru un pacient şi este asigurat de stat.

„Avem acces chiar dacă nu la o scară extraordinară. Noi nu suntem Germania. Cu banii pe care noi îi avem, atât în materie de educaţie, cât şi de tratament, facem mai mult decât fac alţii cu bani mai mulţi. Problema este că există o stare cronică de subfinanţare”, ne-a declarat Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie.

Rămâne totuşi o problemă: centrele de neuro-recuperare. În România există doar două: la Iaşi şi la Cluj.

„Un medic de medicină fizică şi recuperatorie are rolul şi locul său foarte bine definit în echipa de neuro – recuperare, dar el trebuie să lucreze cu neurologul. Şi aici, avem multe probleme de colaborare”, susţine Ovidiu Bjenaru, de la Societatea de Neurologie

În România, peste 70.000 de bolnavi sunt trataţi pentru maladia Parkinson. În cadrul unei conferinţe organizate în Poiana Braşov, peste 200 de medici neurologi au vorbit despre tratamentul maladiei, dar şi despre costurile pe care acesta le implică