Drepturile şi obligaţiile elevilor în anul şcolar 2018 – 2019

Multe dintre lucrurile care ni se par normale la şcoală sunt de fapt strict interzise de regulament.  

RomaniaTV.net
04 sept. 2018, 08:50
Drepturile şi obligaţiile elevilor în anul şcolar 2018 – 2019

Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului prevede care sunt drepturile și obligațiile copiilor. Ele se aplică oricărui elev care e înscris în învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asimilați elevilor inclusiv antepreșcolarii și preșcolarii, scrie Avocatnet.ro.

Obligaţii

O obligație expres prevăzută în Statutul elevului este cea referitoare la îmbrăcămintea decentă. Totuși, chiar și dacă această obligație nu este respectată, elevilor nu le poate fi refuzat dreptul de a intra în școală.

De asemenea, trebuie reținut că elevii nu pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor, examenelor sau al concursurilor. În rest, nu există nicio interdicție cu privire la aducerea telefonului la școală, atât timp cât este respectată interdicția anterioară.

Drepturi

În primul rând, elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii. Se interzice sancționarea elevilor prin mustrarea în fața clasei

Un alt drept acela de a avea acces la actele școlare proprii ce stau la baza situației școlare. Astfel, elevilor nu li se va putea refuza comunicarea absențelor, de exemplu. În același context al absențelor, acestea nu pot fi consemnate pentru pedepsirea elevului.