Drumul mătăsii. Singurul loc din România în care se obţine mătase naturală VIDEO

Sunt apreciate peste hotare, însă la noi îşi găsesc cu greu cumpărători. Iile din ţesătură de borangic pe care le găsim la târgurile profil se fac cu multă muncă, răbdare şi mai ales migală. Firul natural de mătase, ţesut de larvele fluturilor, era nelipist în trecut din gospodăriile ţărăneşti. Astăzi, singurul loc din România în care se obţine mătase naturală dar se şi ţese este în judeţul Vâlcea, la Stoeneşti.

RomaniaTV.net
02 apr. 2012, 10:02
Drumul mătăsii. Singurul loc din România în care se obţine mătase naturală VIDEO

La Stoeneşti este singura fermă de viemi de mătase unde se şi ţese. Familia Niculescu a pus bazele fermei în urmă cu zece ani. Au o plantaţie de 20.000 de duzi, produc cam 100 de kilograme de gogoşi de mătase pe an. Drumul de la creşterea viermilor până la obţinerea iei este extrem de migăloasă.  

„Nimeni n-a făcut cap-coadă manoperele în gospodărie. Eu fac de la frunza de dud până la produsul vestimentar, plus vopsit cu plante”, a explicat Cristina Niculescu.

O singură larvă poate mânca şi 1.000 de kilograme de frunze de dud. Înainte de eclozare gogoşile sunt culese şi uscate în cuptoare speciale. Firele de mătase se extrag manual.

Produsele se vând, dar nu ca pâinea caldă aşa cum ar vrea producătorii pentru că mulţi confundă borangicul cu pânza topită. O astfel de ie ajunge şi la 100 de euro bucata, iar o eşarfă din mătase naturală la 30 de euro.