Actul cu care falsul medic Matteo Politi a putut opera în clinici private. Sorina Pintea: Nu ar fi trebuit să primească codul de parafă

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a reacţionat în cazul escrocului italian care s-a dat drept medic renumit şi a efectuat intervenţii medicale în mai multe clinici private din România. În fapt, Matteo Politi nu avea studii medicale, ci doar 8 clase, şi lucrase ca valet într-o parcare. România TV a prezentat codul de parafă pe baza căruia falsul medic a putut să opereze în clinici private.

RomaniaTV.net
05 feb. 2019, 14:30

UPDATE Colegiul Medicilor Bucureşti precizează că nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de la nicio persoană în cazul falsului medic Matteo Politi care a operat în mai multe clinici deşi absolvise doar opt clase.

„La Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în cazul lui Matteo Politi, nici de la medicul estetician care a declarat în mass media că a făcut acest lucru, şi nici de la vreo altă persoană”, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor Bucureşti.

România TV a prezentat, în cadrul emisiunii Punctul culminant, codul de parafă eliberat de Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală pe numele lui Matteo Politi. 

Actul a fost semnat în numele Gabrielei Angheloiu, actual director general la Centrul de resurse umane în Ministerul Sănătăţii.

 

„Doamna director a aflat azi despre acest document. Era în concediu atunci, iar documentul a fost semnat de Benescu, care o înlocuia. Problema apare la funcţionarul care a preluat documentele. Nu avea voie să facă asta fără să aibă toate documentele. Înseamnă că doamna a crezut-o pe cuvânt pe aşa zisa avocată care a venit cu o împuternicire. Azi am aflat că în decembrie se plângea că nu are documentele complete într-un dosar. Probabil despre asta era vorba. Pentru a putea fi angajat ai nevoie de mai multe documente. Codul de parafă atestă ceva. Important este dreptul de liber practică pe care nu îl avea. Inteleg ca dansul nu avea avizul de libera practica. In Bucuresti, sunt medici care vin cu second opinion si atrag in cabinete mai mici si nu au aviz de libera practica de la Colegiul Medicilor Bucuresti chiar daca ei dau a doua opinie daca sunt medici sau nu pe bune. Exista asa zisele cabinete de medicina alternativa care nu sunt atestate, dar se pare ca exista foarte multi creduli. Centrul de HR din MS care a verificat diplomele a spus ca nu corespund realitatii. De la MS nu a primit avizul. Nu ar fi trebuit sa primeasca nici centrul de parafa”, a declarat Sorina Pintea la România TV.

_______

După dezvăluirile făcute de Libertatea, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că Matteo Politi, cunoscut drept medicul Matthew Mode, a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în martie 2018, iar funcţionarul care i l-a eliberat-o a fost mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne. De asemenea, DSP a precizat că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

„Codul de parafă atribuit domnului Matteo Politi a fost eliberat în data de 23.03.2018 de către Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală. Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă şi a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcţionarul public din cadrul biroului mai sus menţionat a soluţionat solicitarea domnului Matteo Politi. Menţionăm că funcţionarul public a fost mutat disciplinar, urmând ca până la finalizarea cercetării disciplinare să-şi desfăşoare activitatea în cadrul altui compartiment.
De asemenea a fost dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală pentru verificarea modului în care au fost eliberate codurile de parafă în cursul anului 2018. (…) Conducerea va dispune toate măsurile necesare pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete”, a precizat conducerea DSP Bucureşti într-un comunicat de presă. 

Un fals medic italian a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără să aibă studii medicale, scrie Libertatea. Bărbatul, pe numele real Matteo Politi, avea opt clase absolvite, iar în trecut lucrase ca valet de parcare. Escrocul a reuşit să convingă conducerile mai multor clinici private din România să-l lase să opereze în cabinetele lor, deşi nu avea avizul Colegiului Medicilor. Avea doar un aviz de la DSP.

Escroc italian care se dădea drept medic a fost demascat de celebrul chirurg estetician Adina Alberts. Ea a mărturisit că şi-a dat seama că are de-a face cu un impostor după ce l-a văzut cum face injecţii. Tot ea a fost cea care l-a reclamat la colegiul medicilor, dar şi la poliţie încă din toamna anului trecut. 

Eu sunt medicul care a constatat că acest doctor nu știe să opereze și eu am anunțat și Poliția, eu am anunțat și Colegiul Medicilor, de la mine au plecat toate. Din momentul în care eu am anunțat Colegiul Medicilor au trecut câteva luni bune, din păcate. Am anunțat, cred că la sfârșitul lunii octombrie sau noiembrie. Poliția și-a făcut datoria și a făcut dosarul pe care a trebuia să-l facă. Tot ce pot să vă spun este că eu sunt medicul care a dat aceste informații către Colegiul Medicilor și către Poliție. El a avut pe mână mulți pacienți, din păcate și după (ce au fost anunțate autoritățile – n.r.)„, a declarat Adina Alberts, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV.

Întrebată cum și-a dat seama că presupusul medic este un impostor, aceasta a explicat: ”Au fost câteva suspiciuni. L-am văzut cum se mișca în sala de operații, am avut câteva discuții. Să știți că la nivel de discuție medicală omul este strălucit, te induce în eroare când stai de vorbă cu el în domeniul medical, n-ai niciun dubiu. 

Eu nu am avut niciun dubiu, discutând cu el diverse proceduri medicale, că el nu este medic, că nu este chirurg plastician. Ulterior, au început să apară niște suspiciuni în momentul în care l-am văzut, de exemplu, cum injectează, cât de mare grijă are de sterilizarea instrumentarului și felul în care păstrează sterilitatea atunci când face un act medical. Ușor, ușor și eu, și asistentele mele ne-am dat seama că ceva e în neregulă. El înșela în mai multe privințe pe cei din jur, nu numai prin faptul că a declarat că este medic și nu e”.

După dezvăluirile din presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

Şi conducerea Colegiului Medicilor a precizat că nu a eliberat niciun document care să-i dea dreptul de practică în România falsului medic şi că au sesizat Parchetul în acest caz.

Cum a reuşit un escroc italian să opereze în clinici renumite din România. Asistentele au văzut că nu ştia să-şi pună mănuşile