Dulceaţă de nuci verzi: Cum se prepară

Deşi necesită mai mult timp pentru pregătire, dulceaţa de nuci verzi merită tot efortul.

RomaniaTV.net
29 mai 2018, 11:26
Dulceaţă de nuci verzi: Cum se prepară

Culegem nucile în prima parte a lunii iunie (în zonele unde vara se instalează foarte devreme), înainte de a se întări coaja de sub stratul verde, şi le alegem pe cele nevătămate, cele lovite pot avea un gust prea amar.

Alegem 100 de nuci, pe care le decojim până la partea albă. Pe măsură ce se decojesc (ne folosim de mănuşi), se şi pun într-un vas cu apă cât mai rece, în care, opţional, putem pune un pliculeţ de sare de lămâie sau zeamă de lămâie.

Citeşte şi Dieta minunte de la Doctor Oz: vei topi toate privirile pe plajă în această vară. Regimul pentru şase zile

După această operaţiune, schimbăm apa nucilor, o înlocuim tot cu apă rece şi le lăsăm la frigider pentru 6-12 ore, timp în care mai schimbăm apa. La finalul aceste perioade schimbăm din nou apa şi le punem într-o cratiţă, le opărim, pregătindu-le efectiv pentru dulceaţă. Unele gospodine sar peste etapa în care nucile sunt ţinute la frigider, dar în acest caz le trecem prin jet de apă rece de 4-5 ori şi de fiecare dată le mai lăsăm câte 10 minute în apă rece.

Le punem apoi în apă adusă la punctul de fierbere, tot de 4-5 ori, şi după fiecare opărire le lăsăm câte 10 minute în apa fierbinte. După ce am încheiat aceste operaţiuni putem cântări nucile scurse de apă, cantitatea de zahăr folosită fiind aproximativ egală cu cea de nuci. Pentru cele 100 de nuci tinere avem nevoie de aproximativ 1 kg de zahăr, de 3 pahare cu apă şi de zeama de la o jumătate de lămâie. Cealaltă jumătate o putem tăia felii, pe care le folosim la dulceaţă.

Citeşte continuarea pe Adevarul.ro.