Dumitru Iliescu, fost şef SPP: Ştiam cu câteva luni înainte că alegerile din 2009 vor fi fraudate. Ce plan de rezervă avea Coldea

Fostul şef al SPP, generalul în rezervă Dumitru Iliescu, a dezvăluit la România TV amănunte incredibile despre alegerile prezidenţiale din 2009

12 mai 2017, 18:15
Dumitru Iliescu, fost şef SPP: Ştiam cu câteva luni înainte că alegerile din 2009 vor fi fraudate. Ce plan de rezervă avea Coldea

„Eu nu am vorbit niciodată cu Coldea la telefon. El a trimis un general la mine cu o propunere. Mi-a transmis că mă roagă să fie susţinut să fie profesor la Grădiştea dacă va câştiga Geoană alegerile. I-am spus că nu e problemă, dar să vedem cine câştigă alegerile”, a dezvăluit planul de rezervă al lui Coldea generalul Iliescu.

Fostul şef al SPP a mărturisit că ştia cu câteva luni înainte că alegerile din 2009 vor fi fraudate. „Nu e vorba că SPP-ul ştia ce s-a întâmplat la alegeri, am spus că eu ştiam. Eu nu mai eram şeful SPP, am plecat de la SPP în 1996 iar in 2009 eram în rezervă, nu ocupam nicio funcţie publică. Erau oameni cu care aveam legătură de colaborare, de prietenie, nu mă dezic de acest lucru, sunt oameni cu care am lucrat foarte mulţi ani”.

„Mircea Geoană trebuia să fie preşedintele României. Am lucrat foarte mulţi ani cu Mircea Geoană şi cu Marian Vanghelie. În 2008 cele mai mari partide au făcut o alianţă şi şi-au împărţit portofoliile. PDL voia ministerul de Interne, ca şi PSD. PSD l-a obţinut. SRI a făcut presiuni pentru numirea lui Gabriel Oprea la acest minister pentru a putea avea control la alegeri. Nu mă refer la structură, ci persoanele din conducere, au făcut presiuni pentru numirea lui Gabriel Oprea, că aveau şi controlul ministerului. După ce a fost numit ministru de Interne, Oprea trebuia să numească şi secretari de stat. Oprea, după o discuţie cu Băsescu, a propus secretarii de stat fără consultarea partidului. L-am sunat pe Mircea Geoană care era în SUA. Geoană l-a sunat pe premier şi a spus că dacă se fac aceste numiri retrage PSD din coaliţie. Băsescu a aflat şi i-a spus lui Gabriel Oprea să se retragă”, a dezvăluit Dumitru Iliescu.

Băsescu i-a spus lui Oprea să se retragă, deja se aflase de plan. Mai mult, deşi portofoliul a rămas la PSD şi până la urmă a fost Nica numit ministru de interne, noi aveam date că în imediata apropiere a derulării campaniei electorale vor încerca să preia portofoliul la PDL. Am informat cam cu o lună înainte de a se întâmpla, atât conducerea partidului cât şi pe Nica. Nu a crezut că se va produce, dar când au fost puşi în faţa faptului împlinit şi-au dat seama că datele pe care noi le dădusem erau corecte.

„Din datele noastre rezulta foarte clar că a avut loc o fraudă pentru ca fostul preşedinte să revină în funcţie la Cotroceni. Aceste fraude s-au făcut la secţiile de votare, la Biroul Electoral central. Fraude au fost şi în exterior, la Paris, dar influenţa acelor voturi nu a fost determinantă. Determinant a fost ce s-a întâmplat în ţară.

Nu pot spune public tot ce cunosc. Unele ţin de zona siguranţei naţionale. Nu am fost chemat la Parchetul general până acum. Mă voi prezenta şi la comisia de anchetă. E o îndatorire a mea ca şi cadru militar. Imediat după ce am avut elemente clare că s-a produs fraudarea s-au adunat probele necesare pentru a putea contesta alegerile”, a spus Iliescu.

„Domnul Voicu a avut rolul său în acest proces. Eu l-am şi atenţionat să nu se implice el, era normal să se implice juriştii partidului şi că va suporta consecinţele, aveam elemente despre ce se intenţionează. El a făcut demersurile necesare pentru a duce probele la tribunal. Erau probe suficiente pentru a se proba că a fost o fraudă majoră. Au luat pionul principal şi au sperat că anulează acţiunea. Probele au fost la PSD apoi duse la Curtea de Apel, la CCR. Traian Băsescu a fost în temă cu demersurile făcute pentru numirea lui Oprea la ministerul de Interne. Au fost foarte multe persoane implicate şi din secţiile de votare. Au fost şi oameni din PSD care au jucat în altă zonă chiar şi din echipa lui Geoană”, a mai spus Iliescu.

Vă rog să reţineţi că nu am beneficiat de niciun avantaj, nu am solicitat niciodată nicio funcţie, în 2006 mi s-a propus să candidez ca vicepreşedinte pe ordine publică şi am refuzat, în 2004 să candidez ca senator şi am refuzat, aşa a ajuns Cătălin Voicu să candideze pe listele PSD.

Dacă se doreşte şi comisia cercetează cum trebuie, cu siguranţă se va afla adevărul.