După caniculă, Japonia este lovită de taifun. Vântul va sufla cu 180 km la oră

Un puternic taifun se îndreaptă spre Japonia, urmând să lovească vestul arhipelagului în seara zilei de sâmbătă sau duminică dimineaţa, într-o regiune deja grav afectată de intemperii la începutul lunii iulie, transmite AFP.

RomaniaTV.net
28 iul. 2018, 07:22
După caniculă, Japonia este lovită de taifun. Vântul va sufla cu 180 km la oră

Taifunul Jongdari aduce vânturi care bat cu 180 de kilometri pe oră şi avansează spre Honshu, principala insulă a arhipelagului nipon, a anunţat sâmbătă Agenţia meteorologică japoneză.

Sâmbătă dimineaţa, la ora 04:00 GMT, taifunul Jongdari se afla la aproximativ 400 de kilometri sud-est de Tokyo şi se îndreaptă spre Chugoku, regiunea occidentală ce a fost grav afectată de inundaţii şi alunecări de teren soldate cu aproximativ 220 de morţi la începutul acestei luni.

Autorităţile nipone au emis avertismente către populaţie şi au lansat un apel la evacuare pentru mai multă siguranţă.

„Ne dorim ca oamenii, în special cei din regiunile lovite de ploile torenţiale de la începutul acestei luni, să dea atenţie recomandărilor de evacuare”, a declarat pentru presă Minako Sakurai, oficial din cadrul Agenţiei meteorologice japoneze.

Peste 150 de curse aeriene interne au fost suspendate din cauza apropierii taifunului.

Inundaţiile din Chugoku reprezintă cel mai grav dezastru provocat de intemperii ce a lovit Japonia în ultimele decenii. Numeroşi locuitori din această zonă trăiesc în continuare în adăposturi sau în case afectate de inundaţii şi alunecări de teren.

Mulţi locuitori au rămas blocaţi în urma creşterii bruşte a nivelului apelor sau a alunecărilor de teren, astfel că, de această dată, oficialii japonezi solicită oamenilor să respecte recomandările de evacuare (chiar dacă nu sunt obligatorii).

Riscurile sunt cu atât mai mai cu cât solul a devenit extrem de fragil. Mii de sinistraţi sunt cazaţi încă în condiţii foarte precare, unii au pierdut deja totul, iar alţii se luptă de peste două săptâmâni să salveze ceea ce mai poate fi salvat.

Arhipelagul este lovit în fiecare an de mai puţin de jumătate din cele 20 de taifunuri care apar în regiune.