După cutremurele în lanţ, ar putea lua „naştere” un nou Vezuviu. Jumătate de milion de oameni, în PERICOL

Supervulcanul Campi Flegrei, situat sub oraşul italian Napoli prezintă semne că va deveni activ, dar şi că se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu publicat marţi de cercetători, potrivit phys.org.

RomaniaTV.net
22 dec. 2016, 08:11
După cutremurele în lanţ, ar putea lua „naştere” un nou Vezuviu. Jumătate de milion de oameni, în PERICOL

Supervulcanul Campi Flegrei dă semne de activitate. „Ar fi foarte periculos să erupă”, spun specialiştii, care avertizează că o nouă erupţie ar putea da naştere unui nou con asemănător Vezuviului

Vulcanul Campi Flegrei situat sub oraşul italian Napoli prezintă semne că va deveni activ, dar şi că se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu al cercetătorilor italieni si francezi, care au identificat pentru prima dată un prag dincolo de care creşterea nivelului de magmă sub suprafaţa Pământului ar putea declanşa eliberarea de fluide şi gaze.

Acest lucru ar duce la pătrunderea vaporilor de temperaturi ridicate în rocile din jur, a declarat autorul principal al studiului, Giovanni Chiodini, un cercetător al Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Bologna, Italia.

„În cazul în care sunt încălzite, rocile hidrotermale îşi pot pierde în cele din urmă rezistenţa mecanică, provocând o accelerare către condiţii critice”, a declarat cercetătorul italian pentru AFP prin e-mail. Nu este posibil, în acest moment, să spunem când sau dacă vulcanul va erupe din nou, a adăugat cercetătorul.

În cazul în care ar erupe „ar fi foarte periculos” pentru o jumătate de milion de oameni care trăiesc deasupra şi în apropierea „calderei”, a adăugat Chiodini, folosind numele ştiinţific pentru depresiunea pe care un vulcan o creează.

*

În urmă cu peste 2000 de ani, Vezuviul a acoperit cu lavă şi cenuşă oraşul Pompei. Deşi a provocat daune imense, Vezuviul este doar un mic „spin” pe spatele supervulcanului Campi Flegrei. Localizat în apropierea oraşului Napoli, acesta este un vulcan activ aflat în cea mai mare parte sub apă.

Totul a început cu aproape 1000 de cutremure mici care au avut loc în zona oraşului Napoli. Seismele nu au provocat pagube majore, însă au dărâmat aparate de aer condiţionat de pe clădiri sau au desprins ornamente de pe ziduri. Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a descoperit că seismele nu erau provocate de muntele Vezuviu, aflat în apropierea oraşului, ci de unul dintre cei mai mari şi mai periculoşi vulcani din lume: gigantul Campi Flegrei.

Campi Flegrei este un supervulcan. Deşi nu există un vârf vizibil, în spatele peisajului liniştit „doarme” un vulcan extraordinar de puternic, iar o nouă erupţie are mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului.