După şapte zile de protest, liderii minerilor de la Lonea şi Coroieşti au ieşit din greva foamei

Liderii sindicali ai minerilor de la Lonea și Preparația Coroiești, din Valea Jiului, Vasile Păduraru și Dorin Vezure, au ieșit marți dimineața din greva foamei, după șapte zile în care au protestat pentru ca administrația Complexului Energetic Hunedoara (CEH) să renunțe la măsura prin care programul de lucru al personalului indirect productiv s-a redus la patru zile pe săptămână.

10 ian. 2017, 09:12
După şapte zile de protest, liderii minerilor de la Lonea şi Coroieşti au ieşit din greva foamei

În paralel, ei au solicitat demiterea conducerii executive a companiei, pe care au acuzat-o de lipsa dialogului cu partenerul social.

„Cei doi colegi ai noștri au întrerupt greva foamei. Starea lor de sănătate era foarte precară, mai ales că în perioada protestului au refuzat îngrijirile medicale. Din punctul meu de vedere, modul în care acest protest a fost tratat de către conducerea CEH lasă mult de dorit”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

În ceea ce privește protestele minerilor de la Lupeni, liderul sindical a menționat că aceștia au intrat marți în subteran și lucrează, deoarece din cauza gerului de afară există o cerere mare de cărbune pentru funcționarea termocentralei de la Mintia, unde este posibil să fie pornit al doilea grup de producere a energiei electrice.

Conducerea Sindicatului „Muntele” a reușit să încheie luni noaptea două protocoale cu președintele Consiliului de Administrație (CA) al CEH, Bogdan Stănescu, în care se menționează că revendicările minerilor din Valea Jiului vor fi discutate punctual în cadrul unei ședințe la care va lua parte și președintele organizației sindicale. Membrii CA al CEH se vor întruni marți sau miercuri, în funcție de îndeplinirea cvorumul necesar pentru ca ședința să fie legală.

Revendicările minerilor se referă la anularea deciziei prin care săptămâna de lucru a fost redusă la patru zile pentru personalul indirect productiv, respectarea contractului colectiv de muncă, demiterea conducerii executive a CEH, aprovizionarea cu materialele necesare pentru angajații care lucrează în subteran. Minerii mai cer ca persoanele care îndeplinesc condițiile de pensie să nu mai poată deține funcții de conducere în cadrul CEH.

Un al doilea protocol încheiat între Sindicatul „Muntele” și președintele CA al CEH se referă la recuperarea producției de huilă ce nu a putut fi realizată în cele trei zile de proteste spontane ale minerilor de la Lupeni. Aceștia vor veni la muncă în zilele de 14, 21 și 28 ianuarie pentru a-și îndeplini normele de lucru.

Minerii de la Lupeni au protestat, începând cu 3 ianuarie, solicitând ca administrația CEH să renunțe la măsura prin care săptămâna de lucru s-a redus la patru zile pentru personalul auxiliar și TESA, respectarea prevederilor din contractul colectiv de muncă, asigurarea de materiale pentru lucrul în subteran și demiterea conducerii executive a companiei.

Pe de altă parte, conducerea CEH aprecia că în urma protestelor, miercuri și joi la Mina Lupeni s-a pierdut o producție de 2.000 de tone de huilă.

Citeşte şi Sindicaliştii de la termocentrala Mintia care au intrat în greva foamei au anulat protestul