Durerile de cap, febra, greaţa, simptome ale DEOCHIULUI. Iată cum te fereşti şi ce DESCÂNTECE poţi spune

Deochiul este puterea (magică) pe care superstițioșii o atribuie unor oameni, de a-i îmbolnăvi pe cei asupra cărora își fixează privirea cu răutate, invidie, admiraţie, etc. Iată care sunt simptomele celor deocheaţi şi ce descântece pot fi spuse pentru a alunga deochiul.

23 mart. 2014, 08:49
Durerile de cap, febra, greaţa, simptome ale DEOCHIULUI. Iată cum te fereşti şi ce DESCÂNTECE poţi spune

Deochiul este o superstiţie care spune că anumite persoane, în special copiii și lăuzele, pot fi „vătămate” printr-o privire admirativă sau invidioasă. De asemenea, pot fi deocheate și plante sau animale domestice.

Deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, febră, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare şi câteodată greaţă (în cazul oamenilor), veștejire (în cazul plantelor), tânjeală (în cazul animalelor). Deochiul poate fi involuntar sau intenționat, însă efectele sunt identice și proporționale cu puterea invidiei sau admirației.

Dacă persoana care descântă cască, este semn bun fiindcă înseamnă că deochiatul este în curs de vindecare. La români există obiceiul de a lega o fundiță roșie (un şnur roşu), mai ales la copiii mici, care sunt mai vulnerabili. Și adulții pot purta talismane antideochi, unul dintre cele mai cunoscute fiind mâna cu ochi, bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane.

Se mai spune că cei micuţi nu trebuie lăsați să se uite în oglindă până la vârsta de un an, căci se pot deochea singuri. Mai mult, un usturoi prins cu o ață roșie la gâtul sau la căciulița copilului ferește de deochi. Copilul nou-născut trebuie cântărit înainte de a i se face prima baie, însă greutatea copilului nu trebuie spusă nimănui. Totodată, orice obiect din aur purtat la gât, la urechi sau la mână se zice că ar atrage și ar anihila energia negativă a deochiului.

Citeşte şi Cu ce fac VRĂJITOARELE FARMECE. Ce să nu laşi să ajungă în mâna lor

DESCÂNTECE de deochi:

I. În folclorul românesc sunt mai multe descântece de deochi care diferă de la o zonă la alta. De obicei, ritualul constă în „stingerea cărbunilor sau chibriturilor”. Astfel într-un vas cu apă neîncepută se aruncă 3, 6 sau 9 cărbuni/chibrituri aprinse şi se spune:

Sting toate strigarile,
Toate pociturile
Cum se sting taciunii
Sa se stinga deochiul
Toate cascaturile,
Toate uitaturile
Sting ochii cei rai din cale
Si gurile cele rele
Sa n-aiba la ce se uita
Sa n-aiba la ce striga
Sa treaca de grija lui….„(numele de botez al persoanei deocheate)

Sau:

Fugi ochi de deochi
Iesi si fugi din calea lui…(numele de botez al persoanei deocheate)
Pe pamant pustiu
Unde vantul nu bate
Unde cainii nu latra
Si cocosii nu canta„.

II. Se ia un vas cu apă curată și, aruncând cărbuni până la nouă, se spune:

Doi ochi răi ti-o strâcat,
Și nouă sfinți te-o vindecat;
Doi ochi răi ti-o strâcat
Și opt sfinți te-o vindecat (…)

Dacă unul sau doi dintre cărbunii aceia se așază pe fundul vasului, atunci bolnavul a fost deocheat. Ca să se vindece, trebuie să bea de nouă ori puțină apă, din aceea peste care s-a descântat, apoi să se spele la subsuori, cap, abdomen, încheieturi, ochi și pe față. Mai mult, cu apa care rămâne se ung balamalele ușii.

III.Pasăre neagră,
Pasăre galbenă,
Sai în ceri,
Sai în pământ,
Sai în piatră seacă,
Piatra-n patru crapă.
Da nu crapă piatra,
Ci crapă (cutare).
De-i deochiat
De cocon, de cocoană,
De fecior, de fată,
Ori de vâj, ori de babă,
Ori de țigan, ori de țigancă,
Ori de jidan, ori de jidancă,
Crepe-i-se tâțele,
Versă-i-se laptele,
Sară-i ochii ca și stropii.
Să rămâie curat
Și luminat
Ca argintul cel curat,
Ca vinul strecurat„.

IV. Aruncând nouă cărbuni în apă (numărând de la 9 la 1), se spune:

S-o luat Mărie pă cărare,
Pă drumul cel mare,
S-o-ntâlnit cu deochetor, cu deochetoare,
Cu moroi, cu moroaie,
Cu strâgoi, cu strâgoaie.
Fugi, deochi,
Dintre ochi,
Mărie să rămână curată,
Luminată,
Ca argintu strecurat„.

V. Descântecul se face cu un pahar de apă neînceput (apă luată imediat după miezul nopţii) şi trei cărbuni aprinşi. În lipsa cărbunilor, se pot folosi nouă beţe de chibrituri în grupe de câte trei. Se ia un cuţit şi se face semnul crucii pe paharul cu apă. Se spune de trei ori descântecul următor, iar după fiecare se aprind cele trei beţe de chibrituri care apoi se sting în apă. Cel care a fost deocheat bea trei înghiţituri de apă, iar restul se pune la rădăcina unei plante.

Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene si sprancene,
Din fata, din corp si mana,
Din picioare, mate si oase,
Duceti-va peste noua mari si noua tari,
Ca acolo va asteapta
Noua fete de imparat
Cu mese intinse
Si cu fripturi aprinse,
Si cand s-o deochea mata si cainele
Atunci sa se mai deoache (numele),
Atunci si nici atunci„.

O bucată de jar obţinută prin arderea unei esenţe lemnoase, în momentul în care i s-a oprit alimentarea cu aer va deveni un cărbune activ. Cărbunele activ aflat în frigider va reţine toate mirosurile. Totodată, acest cărbune reţine toxinele bacteriene şi substanţele toxice înghiţite sau rezultate din întreg metabolismul uman.

Cărbunele activ, dat prin râşniţa de cafea sau pisat pur şi simplu, va deveni un praf, iar eficacitatea lui este cu atât mai mare cu cât este mai fin.

RUGĂCIUNE pentru deochi

Harul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cel dat Sfinţilor Săi Ucenici şi Apostoli: Pe bolnavi mâinile veţi pune şi bine le va fi, şi printr-înşii este dat şi noua nevrednicilor slu­jitorilor Săi, acest har, prin mine smeritul şi nevred­nicul preot, să te tămăduiască pe tine, fiule şi fratele nostru cel duhovnicesc de toată boala şi neputinţa sufletească şi trupească ce te-a cuprins, şi să te dăruiască Bisericii Sale întreg, cinstit, sănătos, îndelun­gat în zile, bine umblând şi făcând poruncile lui Dumnezeu, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Citeşte şi Cum ştii dacă ţi s-au făcut FARMECE şi cum le poţi DEZLEGA